Reluarea zborurilor intre Paris si Teheran incepand din 17 aprilie a generat preocupare in randul angajatilor companiei Air France, dupa ce o nota a directiunii a anuntat ca intregul personal feminin de la bordul avioanelor va trebui sa-si acopere parul cu un val imediat dupa ce aterizeaza in Iran, informeaza agentia EFE si ziarul Le Soir, citate de Agerpres.

Femei in IranFoto: Captura YouTube

Totodata, angajatele care vor deservi aceste zboruri trebuie sa poarte pantaloni si bluze cu maneci lungi in deplasarile pe care fac prin Teheran. Daca vor refuza sa efectueze aceste zboruri, ele vor putea primi sanctiuni cu efecte asupra salariului sau a contractului de angajare.

In aceasta situatie, "zilnic primim sesizari de la stewardese ingrijorate, care ne spun ca ele nu vor sa poarte val", a declarat un reprezentant al Sindicatului Personalului Navigant (SNPNC). Prin urmare, "pentru a nu se leza libertatea lor de constiinta", organizatia propune ca participarea angajatelor la aceste curse sa se faca pe baza de "voluntariat". Sindicatul si-a exprimat, de altfel, ingrijorarile si la ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol.

Membrii echipajelor aeriene "trebuie, ca toti vizitatorii straini, sa respecte legile tarii in care merg", sustine Air France. "Legea iraniana impune tuturor femeilor prezente pe teritoriul acestei tari purtarea in spatiul public a unui val care sa acopere parul. Aceasta obligatie, care nu se aplica pe durata zborului, este respectata de toate companiile aeriene care au curse in si dinspre Republica Iran", a mai precizat compania. In plus, a mentionat ca obligatia de a purta esarfa pe durata anumitor escale "nu este o noutate", intrucat a fost aplicata si in alte ocazii, mai ales in Arabia Saudita.

Intrerupte din 2008, dupa instituirea de sanctiuni internationale asupra Iranului din cauza dosarului nuclear, legaturile aeriene dintre Paris si Teheran vor fi reluate cu frecventa de trei curse saptamanale.