Lupte sporadice intre fortele azere si cele armene au avut loc duminica la frontiera regiunii separatiste Nagorno-Karabah, unde s-au desfasurat vineri noapte si sambata cele mai sangeroase ciocniri armate de la incheierea conflictului in 1994, relateaza AFP.

Nagorno-KarabahFoto: Hotnews

UPDATE 1 - Azerbaidjanul a anuntat duminica o incetare "unilaterala" a focului in Nagorno-Karabah, dupa izbucnirea celor mai intense lupte de la sfarsitul razboiului in urma cu 22 de ani, avertizand totodata ca va reactiona daca fortele sale vor fi atacate, transmite AFP.

"Azerbaidjanul, dand dovada de bunavointa, a decis in mod unilateral sa inceteze ostilitatile", a anuntat Ministerul Apararii din aceasta tara, avertizand in acelasi timp ca, daca fortele armene nu vor pune capat "provocarilor", Azerbaidjanul "va elibera toate teritoriile ocupate de armeni".

Baku s-a declarat de asemenea hotarat sa "intareasca" mai multe pozitii strategice "eliberate" in cursul luptelor de vineri si sambata.

UPDATE 2 - Insa un purtator de cuvant al separatistilor armeni a declarat la scurt timp dupa ca luptele nu au incetat. "Lupte importante continua sa se desfasoare in sectoarele de sud-est si de nord-est ale frontierei", a declarat pentru AFP David Babayan, purtator de cuvant al "Ministerului Apararii" din Nagorno-Karabah.

----

Desi Rusia si Occidentul au facut deopotriva apel la calm dupa aceste confruntari ce s-au soldat cu peste 30 de morti, inclusiv doi civili, stabilitatea ce parea sa se instaleze sambata seara nu a durat.

"Fortele armene au incalcat incetarea focului de 130 de ori in timpul noptii, tragand cu mortiere, lansatoare de grenade si mitraliere de calibru mare", a afirmat Ministerul azer al Apararii.

"Tirurile au provenit atat de pe teritoriul armean cat si din Nagorno-Karabah, ocupat de armeni", a precizat ministerul, mentionand ca "armata azera a replicat".

La randul sau, Ministerul armean al Apararii a informat ca "luptele au continuat duminica dimineata in sudul" regiunii Nagorno-Karabah. "Azerii incearca sa atace, dar sunt respinsi. Situatia este tensionata, dar fara panica", a dat asigurari ministerul armean.

"Azerbaidjanul a reluat bombardamentele sale cu artilerie si tancuri asupra pozitiilor noastre", a anuntat la randul sau "Ministerul Apararii" din Nagorno-Karabah.

Ciocnirile armate care au inceput vineri noapte si au continuat in cursul zilei de sambata s-au soldat cu moartea a 18 soldati armeni si a 12 soldati azeri. Fiecare tabara a anuntat de asemenea moartea unui civil.

Azerbaidjan si Armenia, doua foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt in conflict de la sfarsitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah, aminteste Agerpres. Populat in majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului in epoca sovietica, Nagorno-Karabah a fost scena unui razboi ce a facut 30.000 de morti si sute de mii de refugiati intre 1988 si 1994.

In pofida unui acord de incetare a focului in 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcatie avand loc ciocniri armate in mod regulat, dar fara intensitatea consemnata in noaptea de vineri spre sambata.