Grecia se pregateste sa returneze incepand de luni aproximativ 750 de migranti in Turcia, in baza acordului incheiat intre Uniunea Europeana si Ankara, destinat sa stavileasca afluxul de migratie spre Europa, transmite sambata AFP, preluand o stire a agentiei elene ANA, scrie Agerpres.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Informatia nu a fost confirmata din sursa oficiala, insa, potrivit agentiei elene, operatiunea va dura trei zile si se va desfasura intre insula greceasca Lesbos si portul Dikili din Turcia.

"Pregatirile sunt in curs", a declarat pentru AFP Yiorgos Kyritsis, purtator de cuvant al Unitatii de coordonare pentru refugiati din Grecia, fara a oferi alte precizari.

Parlamentul grec a adoptat vineri seara o lege care deschide calea pentru retrimiterea spre Turcia a migrantilor sositi in Grecia, in cadrul acordului dintre UE si Ankara.

Tot conform ANA, agentia europeana Frontex a inchiriat doua nave turcesti pentru aceasta operatiune, iar agentii sai vor fi mobilizati pentru a-i escorta in mod individual pe migranti.

Autoritatile grecesti nu au furnizat niciun detaliu cu privire la felul in care se va desfasura operatiunea, al carei principiu a fost criticat de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si de organizatii umanitare.

Agentia ONU si ONG-urile sunt ingrijorate sa vada centrele de inregistrare a migrantilor in Grecia transformandu-se de facto in centre de detentie pentru refugiatii care si-au riscat vietile pentru a ajunge in Europa si care vor fi retrimisi in final in Turcia.

Potrivit unei surse guvernamentale de la Atena, in jur de 400 de politisti ai Frontex erau asteptati in acest sfarsit de saptamana in Grecia pentru a lua parte de operatiune.

In paralel, Turcia ar urma sa inceapa de luni trimiterea de refugiati direct catre Germania, Berlinul anuntand ca va fi vorba despre cateva zeci de sirieni, "mai ales familii cu copii".

Acordul incheiat intre UE si Ankara prevede retrimiterea in Turcia a oricarei persoane care ajunge pe cai ilegale in Grecia dupa data de 20 martie, masura vizandu-i inclusiv pe solicitantii de azil sirieni. In contrapartida, pentru fiecare sirian retrimis, un altul trebuie "reinstalat" in UE din Turcia, in limita a 72.000 de locuri.

Turcia construieste centre pentru primirea de migranti retrimisti din UE

Intre timp, Turcia construieste doua centre pentru inregistrarea migrantilor care urmeaza sa fie retrimisi pe teritoriul turc dinspre Grecia, conform acordului incheiat intre UE si Ankara, menit sa reduca afluxul de migranti si care intra in vigoare luni, au anuntat sambata mai multi responsabili locali, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Turcia asteapta reintoarcerea mai multor grupuri de migranti, sirieni si de alte nationalitati, care au traversat Marea Egee spre Grecia, adica spre UE, conform acestui acord controversat semnat la 20 martie, insa nu exista prea multe detalii cu privire la conditiile precise ale acestor readmisii.

Astfel, lucrari au fost demarate in statiunea balneara Cesme (provincia Izmir), situata vizavi de insula greaca Chios, una dintre destinatiile-tinta pentru numerosi migranti, a anuntat primarul acestui oras.

Conducte de apa si cabluri electrice au fost instalate intr-un spatiu de 500 de metri patrati langa port, care va servi drept centru de primire, a precizat primarul Muhittin Dalgic pentru agentia de presa Anadolu. Vor fi ridicate corturi in care functionari vor putea lua amprentele migrantilor si sa-i inregistreze.

Autoritatile turce insista asupra faptului ca aceste centre nu sunt tabere de refugiati, ci locuri din care acestia vor putea fi trimisi ulterior spre tabere de refugiati, pe cat de repede posibil.

Numerosi edili ai oraselor de pe coasta vestica a Turciei sunt ingrijorati de posibilitatea ca un aflux major de migranti ar putea fi prost primit de populatia locala si ar afecta turismul.

Si edili ai portului Dikili, situat mai la nord si chiar in fata insulei grecesti Lesbos, au anuntat ca pregatesc un centru de primire pentru migrantii retrimisi din Grecia, insa imagini difuzate vineri de postul turc NTV aratau un teren gol in locul respectiv.