Responsabilul prezumtiv al atentatului cu masina-capcana comis joi la Diyarbakir, in sud-estul Turciei, si in care au fost ucisi sapte politisti si alte 27 de persoane au fost ranite, a fost arestat sambata, potrivit Agerpres, care citeaza presa turca.

Potrivit agentiei Dogan, suspectul a fost arestat in cartierul Kovakoy din Diyarbakir, principalul oras cu majoritate kurda din Turcia.

Atentatul a fost revendicat vineri de HPG, aripa militara a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ca "represalii la atacurile armatei turce in Kurdistan".

Explozia a fost declansata de la distanta, suspectul retinut sambata fiind barbatul observat pe inregistrarile camerelor de supraveghere iesind, cu putin timp inaintea exploziei, dintr-o masina alba care a sarit apoi in aer la trecerea unui microbuz in care se aflau membri ai fortelor speciale de politie.

Alti noua suspecti au fost arestati vineri.

Un nou atac s-a produs vineri, cu putin inainte de miezul noptii, mai la sud in aceeasi regiune. Explozia unui autovehicul, din care nu a mai ramas decat scheletul carbonizat, a ucis un muncitor in constructii sirian si a ranit 18 persoane in apropierea unei baze militare in apropiere de Kiziltepe, in provincia Mardin, dupa cum a anuntat armata turca.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat in aceasta saptamana ca 355 de membri ai fortelor de ordine au fost ucisi in confruntarile cu rebelii kurzi, reluate in regiune in vara trecuta.

Potrivit lui Erdogan, numarul membrilor PKK ucisi in aceste ciocniri este de 5.359, un bilant dificil de confirmat din alte surse, noteaza AFP.