Comisia Europeana va propune, saptamana viitoare, reformarea sistemului de azil la nivelul Uniunii Europene, in sensul facilitarii distribuirii potentialilor refugiati in toate statele membre UE, afirma surse comunitare citate de publicatia germana Tagesspiegel, preluata de Mediafax.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

Conform unor functionari europeni citati de ziarul german, vicepresedintele CE Frans Timmermans si comisarul UE pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, vor propune doua optiuni in revizuirea "Acordului Dublin", referitor la acordarea azilului.

Prima optiune ia in calcul capacitatea de receptie a statelor membre, pledand pe distribuirea solicitantilor de azil in mod echitabil in toate statele membre UE. Conform celui de-al doilea criteriu, un stat membru UE poate declansa un mecanism de relocare a imigrantilor la nivelul Uniunii Europene in cazul in care se confrunta cu un numar mare de extracomunitari.

In prezent, extracomunitarii pot solicita azil doar in primul stat membru UE in care ajung, situatie care nemultumeste tari precum Italia, Grecia sau Ungaria, confruntate cu un numar mare de imigranti veniti din Orientul Mijlociu si din nordul Africii.

Peste un milion de extracomunitari au ajuns in cursul anului 2015 in spatiul Uniunii Europene, cei mai multi stabilindu-se in Germania.