Statele Unite incearca sa creeze impresia unei amenintari din partea Rusiei pentru suplimentarea prezentei militare in Europa de Est si pentru mentinerea tensiunilor, iar in acest sens au nevoie de "vasali docili" precum Romania si alte tari, acuza un deputat german intr-un interviu acordat Sputnik, informeaza Mediafax.

Statele Unite incearca sa creeze impresia unei amenintari din partea Rusiei pentru suplimentarea prezentei militare in Europa de Est si pentru mentinerea tensiunilor, iar in acest sens au nevoie de "vasali docili" precum Romania si alte tari, acuza un deputat german intr-un interviu acordat agentiei Sputnik.

Statele Unite incearca sa creeze impresia unei "amenintari" din partea Rusiei pentru a putea suplimenta prezenta militara in Europa, acuza Alexander Neu, un deputat german de extrema-stanga, intr-un interviu acordat agentiei ruse Sputnik, atribuind Washingtonului practici specifice Razboiului Rece.

"Tinand cont de informatiile publicate in presa, o suplimentare a efectivelor americane in Europa este prevazuta in anul 2017. Daca Rusia ar fi cu adevarat atat de agresiva, ma intreb de ce Statele Unite adopta atat de tarziu astfel de actiuni. In cazul in care imensa amenintare reprezentata de Rusia exista real, asa cum incearca Statele Unite sa ne convinga, suplimentarea trupelor ar trebui sa aiba loc mult mai devreme. Aceasta contradictie arata ca nu este vorba de o amenintare a Rusiei, ci ca Statele Unite incearca sa creeze o amenintare imaginara si sa consolideze rusofobia in Europa", afirma Alexander Neu, membru al formatiunii de extrema-stanga Die Linke si membru al Bundestagului, Camera inferioara a Parlamentului german.

"Pozitia Pentagonului privind necesitatea suplimentarii efectivelor in Europa de Est din cauza comportamentului agresiv al Rusiei reaminteste de perioada Razboiului Rece", a adaugat parlamentarul german.

"Este evident ca Statele Unite incearca sa mentina tensiunile in Europa Centrala si de Est. Am impresia ca incearca sa tina Rusia la distanta pentru ca aceasta tara nu vrea sa accepte viziunea lumii occidentale. De asemenea, SUA incearca sa mentina Rusia in stare de conflict permanent, la un nivel cu putin sub cel al razboiului. In acest scop, sunt necesari vasali docili. Si ei exista. In cazul Poloniei si tarilor baltice, acest lucru se poate intelege prin prisma istoriei care a lasat urme. Dar acest lucru nu are legatura cu situatia din prezent. Iar acest lucru este cu atat mai adevarat in privinta Romaniei si Bulgariei. Aceasta situatie arata ca tarile sunt folosite ca instrumente. (...). Reactia tuturor celor care, in afara de rusi, sufera consecintele acestei politici - ma refer la contribuabilii polonezi, bulgari si romaani - va fi adecvata", a concluzionat Alexander Neu.

Alianta Nord-Atlantica trebuie sa transforme patrulele aeriene din zona Marii Baltice intr-o forta care sa poata apara tarile baltice in caz de razboi, a afirmat zilele trecute generalul american Philip Breedlove, comandantul in exercitiu al fortelor NATO din Europa, in ceea ce este un avertisment adresat Rusiei. In acest context, Statele Unite au anuntat ca vor trimite militari suplimentari in Europa de Est, cel mai probabil inclusiv in Romania, incepand din anul 2017, pentru garantarea securitatii pe fondul actiunilor Rusiei. "In cadrul angajamentului Statelor Unite de intensificare a securitatii si de crestere a capacitatii de disuasiune, Comandamentul armatei americane in Europa va initia in februarie 2017 rotatii constante de trupe", a informat Pentagonul.

Decizia suplimentarii capabilitatilor militare americane in Europa de Est are rolul de a oferi garantii de securitate aliatilor NATO in contextul activitatilor militare ale Rusiei.