Turcia a fortat sute de refugiati sa se intoarca in Siria, arata un raport al Amnesty International, citat de BBC News.

Refugiatii sirieni se aduna la granita cu TurciaFoto: Captura YouTube

ONG-ul spune ca circa 100 de sirieni au fost trimisi zilnic in Siria in fiecare zi, incepand cu jumatatea lunii ianuarie, incalcand astfel legislatia internationala.

Turcia a negat acuzatiile. Raportul Amnesty vine cu cateva zile inainte ca Turcia sa primeasca primii refugiati returnati din Grecia in baza acordului incheiat cu UE.

Amnesty International sustine ca investigatiile facute in sudul Turciei indica faptul ca autoritatile au expulzat aproape zilnic grupuri de circa o suta de persoane - barbati, femei si copii - incepand cu jumatatea lui ianuarie.

Legislatia internationala interzice deportarea persoanelor in zone de razboi.

Amnesty spune ca intr-un astfel de caz au fost expulzati in Siria trei copii fara parintii lor, in timp ce intr-o alta situatie subiectul expulzarii l-a reprezentat o femeie insarcinata in opt luni.

In multe dintre cazuri este vorba de refugiati neinregistrati, dar ONG-ul spune ca a observat si persoane care se inregistrasera si au fost expulzate in Siria.

"Caracterul inuman si amploarea returnarilor sunt socante. Turcia trebuie sa stopeze asta imediat", a spus John Dalhuisen, director Amnesty pentru Europa si Asia Centrala.

BBC a relatat in ianuarie ca mai multi refugiati s-au plans ca sunt inchisi in Turcia, inainte de a fi fortati sa revina in Siria.

Un refugiat a declarat ca gardienii i-au trimis inapoi la granita siriana si i-a fortat sa semneze o hartie pe care era scris "Vreau sa ma intorc in Siria".

Turcia a primit 2,7 milioane de refugiati sirieni de la inceperea razboiului sirian, in urma cu cinci ani. Multi dintre ei traiesc in tabere aflate in apropierea granitei dintre cele doua tari.