In plina expansiune la nivel mondial, obezitatea afecteaza in prezent aproape 650 de milioane adulti, adica 13% din populatia mondiala, o cifra care ar putea ajunge la 20% pana in 2025, in cazul in care ritmul actual de crestere a epidemiei continua, potrivit unui studiu publicat vineri.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In 40 de ani, am trecut dintr-o lume in care problema persoanelor subponderaleera de doua ori mai importanta decat obezitatea la o lume in care persoanele obeze sunt mai numeroase decat cele subponderale", a declarat profesorul Majid Ezzati care a coordonat studiul publicat in revista medicala britanica The Lancet.

Prezentat drept unul dintre cele mai complete studii de pana acum pe aceasta tema, cercetarea se bazeaza pe date despre circa 19 de milioane de persoane cu varsta de peste 18 ani, care traiesc in 186 de tari.

Se estimeaza ca numarul de adulti obezi a ajuns la 641 milioane in 2014, intre care 375 de milioane de femei si 266 de milioane de barbati. In 1975, existau doar 105 milioane. O explozie cauzata in special de alimentatia industriale si prea bogata, dar, si, de asemenea, predispozitiilor genetice.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana este considerata obeza atunci cand indicele de masa corporala (IMC, care este raportul dintre greutate si inaltime) depaseste 30 de kg. Dincolo de 35 de ani, este numita obezitate severa.

"In cazul in care evolutia obezitatii continua in acelasi ritm, in 2025 aproximativ o cincime din barbati (18%) si femei (21%) vor fi obezi in lume, iar 6% dintre barbati si 9% dintre femei vor fi atinsi de obezitate severa", avertizeaza autorii.

Procentul de obezi s-a triplat la barbati de la 3,2% in 1975 pana la 10,8% in 2014 si este mai multe decat dublu in randul femeilor (de la 6,4% la 14,9%).

Obezitatea a devenit "o problema majora de sanatate publica", in mai multe regiuni cu venituri medii (Pacific, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si unele state din America de Sud sau Caraibe), noteaza studiul.