Instanta belgiana a dat unda verde extradarii in Franta a lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atacurilor de la 13 noiembrie din Paris, de la care se asteapta sa face lumina in cazul retelei jihadiste care a organizat atentatele de la Paris si Bruxelles.

"In circumstante exceptionale", el va fi transferat in Franta "cu o intarziere de zece zile", a declarat joi ministrul francez al Justitiei, Jean-Jacques Urvoas.

"El vrea sa coopereze cu autoritatile franceze", a asigurat unul dintre avocatii sai, Cedric Moisse, in timp ce singurul supravietuitor al comandoului care a ucis 130 de persoane in capitala franceza nu a vrut sa vorbeasca nimic din a doua zi dupa arestarea sa, 18 martie, la Bruxelles, dupa ce initial colaborase cu politia.

Procurorul federal a mers sa vorbeasca cu el in inchisoarea din Bruges (nord-vestul tarii), in care Salah Abdeslam "a consimtit" punerea in aplicare a mandatului european de arestare emis de catre Franta, a mai spus Moisse.

Prin urmare, "transferul este permis" si "autoritatile belgiene si franceze vor decide termenii acestei extradari", a declarat joi procurorul federal belgian. Francez in varsta de 26 de ani, Salah Abdeslam, tanar radicalizat care a crescut in cartierul Molenbeek din Bruxelles, pare capul retelei grupului jihadist Stat islamic care a semanat moartea in Paris, in noiembrie anul trecut si in Bruxelles unde 32 de persoane au murit la 22 martie.

Potrivit procurorului din Paris Francois Molins, el "a avut un rol central in constituirea comandoului din 13 noiembrie" participand "la sosirea unui numar de teroristi in Europa", si la "pregatirea logistica a acestor atentate".