Marea Britanie va acorda aproape 30 de milioane de dolari (26,3 milioane de euro) armatei libaneze, in principal pentru a ajuta aceasta tara sa isi securizeze granita cu Siria, a anuntat joi seful diplomatiei britanice, Philip Hammond, citat de AFP, informeaza Agerpres.

In cursul primei sale vizite la Beirut in calitate de ministru de externe, Philip Hammond a afirmat ca tara sa va oferi 4,5 milioane de lire (5,7 milioane de euro) pentru a ajuta la pregatirea a peste 5.000 de soldati.

Pe de alta parte, 15,3 milioane de lire (19,3 milioane de euro) vor fi destinate "formarii si antrenarii unor regimente ale fortelor armate libaneze pentru frontierele terestre, in cursul urmatorilor trei ani", potrivit unui comunicat al ambasadei britanice.

Conform sefului diplomatiei de la Londra, "scopul pentru Liban este de a avea securizata 100% granita sa cu Siria, iar pentru Marea Britanie de a pregati peste 11.000 soldati libanezi in tehnicile specializate ale contraterorismului urban pana in 2019".

"Libanul este o parte importanta a liniei de front impotriva terorismului", a declarat Philip Hammond dupa intalnirea avuta cu premierul libanez, Tammam Salam.

De la declansarea conflictului sirian in 2011, armata libaneza lupta contra gruparilor inarmate si a factiunilor jihadiste de-a lungul frontiere cu Siria.

Cu incepere din 2011, Marea Britanie a cheltuit peste 51,8 milioane de euro pentru a sprijini fortele de securitate libaneze, a informat Foreign Office-ul.

Arabia Saudita si-a suspendat in februarie ajutorul sau in valoare de trei miliarde de dolari pentru armata libaneza in semn de protest fata de luarile de pozitie "ostile", inspirate, in opinia Riadului, de miscarea siita Hezbollah.