Arhitecta Zaha Hadid a murit la varsta de 65 de ani, a anuntat joi compania apreciatei arhitecte supranumite "regina curbei" datorita contururilor sinuoase pe care le-a preferat pentru multe dintre cladirile oncepute. Hadid este cunoscuta pentru proiecte spectaculoase, precum Centrul Acvatic din Londra, folosit la Jocurile Olimpice de vara din 2012 si Centrul Heydar Aliyev din Baku, transmite Reuters.

Zaha HadidFoto: Zaha Hadid Architects

"Cu adanca tristete, Zaha Hadid Architects a confirmat ca Doamna Zaha Hadid a murit, pe neasteptate, in Miami, in primele ore ale diminetii", a aratat compania intr-un comunicat de presa.

"A contactat bronsita la inceputul saptamanii si a suferit un atac de cord in timp ce era tratata in spital".

Printre proiectele sale se numara Muzeul MAXXI din Roma, Centrul Heydar Aliyev din Baku, parcarea auto si statia terminus Hoenheim Nord, Strasbourg, proiectul de locuinte de-a lungul parcului High Line din Manhattan.

Zaha Hadid, care si-a fondat cabinetul de arhitectura in 1979, a mai conceput, printre altele, trambulina de sarituri cu schiurile de la Innsbruck (Austria), salile de opera din Canton (China) si Cardiff (Tara Galilor), precum si turnul din Marsilia (Franta) in care isi desfasoara activitatea grupul de transport maritim mondial CMA-CGM, relateaza Agerpres.

Prima femeie care a primit in 2004 premiul Pritzker, Zaha Hadid a fost si prima femeie care a castigat prestigioasa medalie de aur regala pentru arhitectura in 2015, dupa Jean Nouvel, Frank Gehry sau Oscar Niemeyer.

Creatoare a bazinului pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, ea urma sa supervizeze construirea stadionului olimpic pentru JO de la Tokyo din 2020, insa proiectul sau, considerat prea costisitor, a fost abandonat.

Photo by Hufton+Crow

Posted by Zaha Hadid Architects on Thursday, 11 February 2016

Photo by Helene Binet

Posted by Zaha Hadid Architects on Thursday, 11 February 2016

Photo by Hufton+Crow

Posted by Zaha Hadid Architects on Thursday, 11 February 2016

Photo by Werner Huthmacher

Posted by Zaha Hadid Architects on Friday, 12 February 2016