Colaj foto

Un om de afaceri cvasi-necunoscut din Sankt Petersburg a oferit proprietati imobiliare mai multor femei care au ca numitor comun un nume: Vladimir Putin, scrie Reuters.

Una dintre ele este fiica cea mica a lui Putin; doua sunt rude apropiate cu o femeie despre care presa rusa a scris ca este prietena lui Putin - desi presedintele a negat vehement orice relatie. Iar a patra este o studenta care a pozat pentru un calendar care celebra ziua de nastere a presedintelui. Toate proprietatile sunt situate in complexe de lux din sau in jurul Moscovei.

Date oficiale arata ca Grigory Baevsky, un barbat in varsta de 47 de ani care este asociat cu un vechi prieten al lui Putin, a vandut sau a transferat proprietati pentru trei dintre aceste femei. Intr-un alt caz, fiica cea mica a lui Putin, Katerina Tihonova, a folosit adresa unui apartament detinut de Baevsky ca fiind a ei atunci cand a inregistrat o noua companie.

Anul trecut, Reuters a aratat ca Tihonova, care detine o functie de rang inalt la Universitatea de Stat din Moscova, este consiliata de unii dintre vechii prieteni ai lui Putin. Ea este casatorita cu Kirill Shamalov, fiul miliardarului Nikolai Shamalov, un asociat al lui Putin.

Baevsky a lucrat ca asociat al unui alt vechi prieten al lui Putin, partenerul sau de judo Arkady Rotenberg.

Date publice arata ca societatile la care Baevsky detine participatiuni au beneficiat de contracte de constructii din partea statului de cel putin 6 miliarde de ruble (89 milioane dolari) in ultimii doi ani.

Pana acum, Baevsky nu a atras atentia in mod deosebit. Legatura sa cu Putin a fost descoperita de ziaristul de investigatii Roman Anin care a efectuat o ancheta pentru Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Baevsky a fost administrator la o companie de stat din Sankt Petersburg. In 2006, a infiintat o cooperativa de case de vacante (datcia) in apropierea orasului cu Arkady Rotenberg si fratele sau Boris.

Baevsky a inceput sa faca afaceri cu fratii Rotenberg in 2011, lucrand pana in 2014 ca director la o companie de investitii a lui Arkady Rotenberg.

Arkady Rotenberg a fost unul dintre primii oameni de afaceri rusi vizati de sanctiunile occidentale (inghetarea averilor si interdictia de a calatori in Vest) dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia. Potrivit Trezoreriei americane, el si fratele sau au o avere de miliarde de dolari in urma proiectelor pe care le-au primit de la administratia Putin. Cei doi au negat orice ajutor primit de la presedinte pentru dezvoltarea afacerilor lor.

Ziaristii Reuters au chestionat oficiali rusi care este adresa lui Baevsky si ce afaceri detine, dar nu au primit niciun raspuns.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitry Peskov, a declarat: "Nu stim nimic despre acesta. De asemenea, presedintele nu l-a cunoscut niciodata".

Intr-o conferinta de presa, Peskov le-a spus ziaristilor ca administratia prezidentiala primeste foarte multe intrebari de la presa internationala legate de relatiile lui Putin cu prieteni din copilarie si daca au primit contracte de stat. Acesta a precizat ca nu comenteaza la astfel de intrebari deoarece considera ca fac parte dintr-o campanie motivata politic de discreditare a lui Putin.

Un purtator de cuvant al lui Rotenberg a afirmat ca omul de afaceri nu are nicio informatie legata de afacerile cu proprietati ale lui Baevsky. Intrebat daca Baevsky a actionat pentru Rotenberg acest purtator de cuvant a raspuns: "Evident ca nu. Astfel de declaratii sunt absurde."

Intrebari stupide?

Rolul jucat de Baevsky a aparut atunci cand OCCRP - care este finantata de Open Society Institute, USAID, si de guvernul elvetian, printre altii - a descoperit cum Katerina Tihonova a declarat ca fiind locuinta sa un apartament detinut de omul de afaceri. Tihonova este fiica in varsta de 29 de ani a lui Putin. In noiembrie 2012, a folosit adresa acestui apartament atunci cand s-a inregistrat drept co-fondator si detinator al unei companii private denumita Interdisciplinary Initiatives Foundation in Natural Sciences and Humanities.

Nu se stie daca Tihonova locuieste in acest apartament sau daca plateste o chirie pentru asta. Apartamentul se afla la circa 6,5 km de resedinta oficiala a lui Putin.

Tihonova nu a raspuns la intrebarile legate de acest subiect.

Pe langa acest caz, date publice arata ca in 2013 Baevsky a transferat dreptul de proprietate asupra unei case si a unui teren din padurea de pini de la Uspenskoe, in regiunea Moscova, catre Anna Zatsepilina. Este una dintre cele mai scumpe zone din Rusia.

Zatsepilina este bunica in varsta de 81 de ani a Alinei Kabaeva, o fosta gimnasta olimpica si un sustinator declarat al lui Putin. In 2008, ziarul rusesc Moskovsky Korrespondent a afirmat ca Alina Kabaeva este prietena lui Putin. Putin a negat informatia iar ziarul a fost inchis la scurt timp dupa publicarea articolului.

Zatsepilina nu a putut fi contactata pentru a comenta informatia. Vilele din Uspenskoe sunt inconjurate de un gard de protectie si pazite de agenti care nu au permis accesul reporterilor Reuters si au refuzat sa ii ajute in contactarea rezidentilor.

Intr-o tranzactie din 2009, date publice arata ca Baevsky a transferat un apartament de pe strada Veresaeva Street sin suburbiile Moscovei catre Leysan Kabaeva. Aceasta este sora Alinei, fosta gimnasta.

Intrebata cum a ajuns aceasta sa detina o proprietate a lui Baevsky, o purtatoare de cuvant a companiei condusa de Leysan Kabaeva a refuzat orice comentariu.

Anul trecut, Baevsky a transferat un alt apartament dintr-o zona scumpa a Moscovei catre Alisa Harceva, o fosta studenta in relatii internationale. Pretul de vanzare nu a fost dezvaluit.

In 2010, un grup de studenti de la Universitatea de Stat din Moscova a creat un calendar dedicat zilei de nastere a lui Putin. In calendar apar poze cu studentii; Harceva a fost selectata pentru luna aprilie. Doi ani mai tarziu, Harceva a postat imagini cu ea alaturi de o pisica si o fotografie a presedintelui pe blocul sau personal, intitulat "Pussy for Putin".

Intrebata cum a ajuns sa cumpere un apartament de la Baevsky, Harceva a raspuns ca tranzatia a fost una normala si a fost efectuata prin intermediul unei agentii imobiliare. Ea spune ca nu il cunoaste pe omul de afaceri. "Am cumparat acest apartament cu ipoteca. Si platim ipoteca si in ziua de azi".

Intrebata daca vreo legatura cu Putin a ajutat-o sa obtina apartamentul de la Baevsky, aceasta a replicat: "Nimeni nu m-a intrebat vreodata astfel de intrebari stupide".