Armata turca a negat categoric joi orice posibilitate de lovitura de stat pentru a-l alunga de la putere pe presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, acuzat de deriva autoritara, asa cum afirma o parte a presei occidentale, scrie AFP.

"Disciplina, ascultarea neconditionata si de o singura linie de comanda sunt la baza fortelor armate turcesti", a afirmat statul major al armatei, intr-o declaratie foarte neobinsuita publicata pe site-ul sau.

"Nu se poate vorbi despre o actiune ilegala care se afla in afara structurii de comanda sau care o compromite", subliniaza acest comunicat.

Armata nu a precizat la ce informatii din presa se refera dar a primis demersuri judiciare impotriva oricarei informatii "nefondate".

Un editorial scris de cercetatorul american si fostul demnitar in departamentul american al Apararii, Michael Rubin, publicata in Newsweek sub titlul "Va fi o lovitura de stat impotriva Turciei?" a atras multa atentia in exteriorul tarii.

Armata turca, a doua cea mai mare din NATO dupa SUA din punct de vedere al militarilor, are la activ trei lovituri de stat, in 1960, 1971 si 1980 si a alungat de la putere, in 1997, guvernul pro-islamist condus de Necmettin Erbakan, mentorul politic al lui Erdogan.

Armata este considerata istoric o forta majora in politica turca, capabila sa rastoarne guverne care ar fi erodat principiul laicitatii in republica moderna creata de Mustafa Kemal Ataturk.

Erdogan, la putere ca premier si, din 2013, ca presedinte, a redus influenta generalilor printr-o succesiune de reforme juridice in cadrul ambitiilor Ankarai de a se alatura Uniunii Europene.

Seful turc de stat efectueaza in prezent o vizita in Statele Unite, in conditiile in care relatiile dintre cele doua tari traverseaza o criza majora, in centrul careia se afla dosarul sirian si presiunile exercitate de regimul turc asupra libertatii presei.