Guvernul ungar al lui Viktor Orban a obtinut miercuri aprobarea parlamentului asupra unui proiect de lege ce ii va permite sa adopte cheltuieli exceptionale fara consultarea parlamentarilor, starnind noi critici in legatura cu echilibrul puterilor in tara, noteaza France Presse, citata deAgerpres.

Un amendament al textului votat cu o larga majoritate prevede ca cheltuielile in afara bugetului pot fi decise prin decret si ca guvernul nu va fi obligat sa prezinte imediat sursele de finantare.

Regula actuala impune guvernului sa treaca prin parlament pentru a valida aceste cheltuieli si natura lor.

Initiativa intervine dupa o serie de decizii ale guvernului conservator al lui Viktor Orban, denuntate de opozitie drept incercari de a deveni stapan pe finantele statului fara a tine cont de ceilalti actori institutionali.

Amendamentul votat miercuri "este un mare pas inapoi in materie de respectare a transparentei si puterilor parlamentului", a criticat Balazs Romhanyi, care conduce un think tank ungar specializat in probleme economice si fiscale.

"Guvernul nu se va mai confrunta cu dezbaterea publica asupra utilizarii pe care o face a fondurilor publice", a deplans el.

Dupa venirea la putere in 2010 cu o majoritate parlamentara de doua treimi, guvernul Orban a numit apropiati in Consiliul fiscal insarcinat cu supravegherea cheltuielilor publice si a taiat bugetul institutiei.

Organismul de supraveghere mass-media si banca centrala au fost de asemenea reorganizate in conformitate cu reguli ce au starnit ingrijorarea multor observatori asupra evolutiei democratice a Ungariei.