Ziarist militant, recrutor pentru jihad si, in cele din urma, terorist? Profilul lui Faycal Cheffou ramane neclar, chiar daca anchetatorii cred ca singurul inculpat pentru atentatele din Bruxelles este al treilea barbat din atacul care a vizat aeroportul bruxellez, martea trecuta, scrie AFP.

Faycal Cheffou in fata unui centru pentru refugiatiFoto: Captura Youtube.com

Daca aceasta ipoteza se confirma, Faycal Cheffou, pus sub acuzare pentru "asasinate teroriste" si incarcerat, ar fi "barbatul cu palarie" reperat de camerele de supraveghere ale aeroportului Bruxelles-Zaventem.

Cu palarie inchisa la culoare, jacheta alba, camasa albastra si ochelari de vedere, acest suspect apare in partea dreapta a fotografiei care a facut inconjurul lumii, impingand un carucior de bagaje. Langa el, cei doi kamikaze identificati, Najim Laachraoui si Ibrahim El Bakraoui, care s-au detonat cu un minut inainte de ora 08,00.

Veniti cu un taxi, "barbatul cu palarie "a lasat un bagaj mare" care continea "incarcatura exploziva cea mai importanta", inainte de a parasi locul atentatului, potrivit anchetatorilor. Politia a emis un mandat de cutare insotit de fotografie.

Soferul de taxi care i-a dus la aeroport l-a identificat pe Faycal Cheffou ca fiind al treilea barbat, potrivit presei belgiene, iar analizele sunt in curs pentru a confirma sau nu aceasta identificare.

Politia l-a arestat pe Cheffou joi, cand mergea cu masina, chiar in fata parchetului federal belgian, nu departe de locuinta sa.

"Vedea raul peste tot"

Principalul suspect al celor mai sangeroase atentate din regat incepand cu 1945 traieste intr-un cartier linistit, la o aruncatura de bat de institutiile europene.

Vecinii sai il descriu ca un barbat "foarte politicos" si "discret". La intrarea in domiciliul sau din imobilul Art nouveau figureaza numele sau la sonerie, scris de mana. Dar nimeni nu raspunde.

Cheffou, 30 de ani, se prezenta ca "ziarist independent". Acesta apare intr-o inregistrara postata la jumatatea lui 2014 oe internet si intitulata "Musulmani privati de hrana intr-o inchisoare pentru refugiati". Acesta ii intervieveaza, cu microfonul in mana, capul ras si barba, in fata unui centru pentru migranti, pentru a acuza administratia ca serveste hrana in afara intervalelor orare care permit musulmanilor sa manance in timpul ramazanului.

"Aceste persoane de acolo, incepand cu ora 22,00, nu mai au mancare, complet uitati de restul lumii ( ) Gasesc acest lucru total lipsit de respect fata de drepturile omului", comenteaza el.

Vinz Kante, care lucreaza la Fun Radio in Belgia, a lucrat cu Cheffou in 2008, intr-un radio bruxellez. Descrie un barbat "pasionat", "inteligent", "care asculta oamenii".

Dar fostul sau coleg mai descrie si un Cheffou care, progresiv, a inceput sa sustina teze tot mai cospirationiste gasite pe internet. "Vedea raul peste tot", explica Vinz Kante, care a decis sa se distanteze de suspectul de terorism.

In 2015, Faycal Cheffou a inceput sa atraga atentia autoritatilor. La Bruxelles, alesii locali il acuza ca incearca sa recruteze candidati la jihad intr-un parc din capitala belgiana care adaposteste solicitanti de azil.

Considerandu-l "periculos", primarul Yves Mayeur l-a semnalat autoritatilor judiciare in mai multe randuri inainte de a emite, in septembrie, potrivit cotidianului Le Soir, o decizie care ii interzicea accesul in acest parc.