Intr-un ritual specific de Paste, mexicanii au ars duminica efigii ale candidatului republican Donald Trump, ale carui perspective asupra imigrantilor au ofensat populatia de la sud de granita americana, scrie Reuters.

Efigiu al lui Donald TrumpFoto: YouTube

In cartierul sarac La Merced din Mexico City, sute de rezidenti au scandat "moarte", alaturi de o serie de insulte in timp ce asistau cum flacarile cuprindeau reprezentarea gigantului industriei imobiliare americane.

Presa a raportat ca astfel de efigii au fost aprinse pe tot teritoriul Mexicului, de la Puebla, la Monterrey.

Actiunea este parte a unei traditii raspandita in Mexic in timpul Saptamanii Sfinte, in care cartiere intregi ard efigii ce-l reprezinta pe Iuda, apostolul ce l-a tradat pe Iisus Cristos conform Bibliei.

"De cand si-a demarat campania si a inceput sa vorbeasca despre imigranti, Mexic si mexicani, mi-am spus "trebuie sa ma razbun pe acest om"", a spus Felipe Linares, artistul ce a creat manechinele lui Trump si a carui familie confectioneaza efigii ale lui Iuda de mai bine de 50 de ani.

Trump, principalul candidat Republican pentru alegerile din 8 noiembrie, a atras furia mexicanilor in campania sa de a construi un zid de-a lungul granitei dintre SUA si Mexic, pentru a tine afara din tara imigrantii ilegali si drogurile.

Presedintele mexican Enrique Pena Nieto a spus ca tara sa nu va contribui pentru construirea zidului, asemanand "tonul strident" al lui Trump cu cel al dictatorilor precum Adolf Hitler si Benito Mussolini.

Trump, ce a ridicat ingrijorarile printre membrii propriului partid cu propunerile sale, a acuzat Mexicul de trimiterea violatorilor si traficantilor de droguri dincolo de granita si a promis sa creasca taxele pentru unele dintre vizele mexicanilor si a cardurilor de trecere a granitelor, astfel mexicanii ajungand sa contribuie la constructia zidului.

Astfel de efigii ale lui Iuda sunt aprinse in comunitatile din America Latina si in anumite parti ale Greciei. Antropologii sustin ca aceasta practica are o functie simbolica sociala, determinand comunitatile sa ramana unite impotriva unui inamic comun.