In jur de 50 de mii de oameni au participat, duminica, la Chisinau, la cel mai mare mars unionist care a avut loc la Chisinau in ultimii peste 20 de ani. Marsul a pornit din fata Teatrului de Opera si Balet din centrul Chisinaului si s-a desfasurat pe o distanta de 4 kilometri, pana la gara veche a orasului - traseul urmat de cei deportati. Pe parcursul marsului, participantii s-au oprit in fata sediului Ministerului de Interne, a Tribunalului si a Curtii de Apel si au strigat "DNA! Sa vina DNA!"

Mars unionist la ChisinauFoto: Ionut Baias

Marsul unionist a fost precedat de un congres al Sfatului tarii, la care au participat 1.750 de delegati si cateva sute de oameni din Bucuresti si din Romania.

In discursurile de la congres s-a cerut unirea cu Romania, unul dintre argumente fiind acela ca DNA va face curatenie daca Basarabia s-ar uni cu Romania. De asemenea, pensiile ar creste, iar infrastructura ar deveni mai buna.

La congres s-a cerut si infiintarea a doua ministere ale Reintregirii, care sa functioneze la Chisinau si la Bucuresti, o linie de cale ferata care sa uneasca Chisinaul de Iasi si Bucuresti si o autostrada Chisinau - Iasi - Cluj.

Niciun politician din tara vecina nu a rostit vreun discurs la congres si niciun partid politic din Republica Moldova nu a fost reprezentat.

La congres a participat si primarul Iasului.

Printre participantii la congres s-au numarat conducatorul Sfatului tarii, academicianul Nicolae Dabija, numerosi academicieni si artisti, printre care Nicolae Botgros.

De asemenea, un reprezentant al comunitatii ruse, care a luat cuvantul in timpul congresului, a spus ca minoritatile si-au schimbat optica fata de unire si ca in Romania minoritatile au mai multe drepturi, fiind reprezentate in Parlament si avand invatamant in limba proprie.