Purtătorul de cuvânt al Companiei de Transport Public din Bruxelles - STIB, spune ca autoritatea de transport nu a primit marți ordin din partea guvernului de a închide metroul, după exploziile de la aeroportul Zaventem din Bruxelles. Anuntul vine dupa ce ministrul de interne Jan Jambon a declarat vineri că decizia de evacuare a metroului a fost luată marți la ora locală 08:50.

Cele două explozii provocate de teroriști în aeroportul din Zaventem au avut loc la ora locală 07:58. Potrivit ministrului de Interne, autoritățile au lansat imediat un apel, solicitand sporirii nivelului de securitate. Potrivit ministrului, responsabilii din transportul public au fost informați, scrie Agerpres citand RTBF.

La 08:50, a fost luată decizia de a evacua metroul bruxellez, precum și gările din capitala Belgiei, a declarat vineri Jambon. Explozia unui vagon de metrou în stația Maelbeek s-a produs la ora locală 09:11, amintește RTBF.

După declarațiile făcute de reprezentantul STIB, ministrul de interne a declarat că va trebui "să se examineze cu diferiți parteneri ce s-a întâmplat și să se furnizeze informații cât mai repede cu putință".

Aceasta nu este însă singura nemulțumire la adresa felului în care a gestionat situația ministrul de interne belgian. Sindicatul poliției belgiene, SLFP, l-a acuzat sâmbătă pe Jambon că "joacă murdar", după ce ministrul a declarat că ofițerul de legătură al poliției belgiene în Turcia a acționat neglijent, deoarece nu a transmis corect informațiile cu privire la unul dintre autorii atentatelor din Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui.

Sindicatul s-a declarat "profund îndurerat" de declarațiile făcute vineri de ministru în fața unei comisii parlamentare, unde Jambon a dat vina pe ofițerul de legătură al poliției federale belgiene la Istanbul, Sébastien Joris, care a fost primul informat de către autoritățile de la Ankara în legătură cu faptul că El Bakraoui fusese reținut pentru terorism. Joris fusese informat de acest lucru după ce Ibrahim El Bakraoui, teroristul sinucigaș de pe aeroportul Zaventem, a fost expulzat din Turcia în Olanda, lucru pe care l-a aflat tot de la autoritățile turce.

"După o reuniune cu poliția federală am ajuns la concluzia că cineva a fost neglijent, nu a fost suficient de proactiv, nici implicat într-un dosar în care se putea vedea de la bun început că este vorba despre terorism", a declarat Jambon. Însă pentru reprezentanții sindicatului din poliție, ministrul nu doar că a arătat public cu degetul în direcția unui coleg, ci s-a antepronunțat înainte de realizarea unei anchete interne și înainte ca cel în cauză să poată să se apere.

În opinia președintelui și al vicepreședintelui SLFP, Vincent Gilles și Vincent Houssin, este vorba despre "un joc politic murdar" în cadrul anchetei privind dublul atentat din Bruxelles, soldat cu 31 de morți, care a obligat vineri guvernul belgian să admită că a ignorat informații-cheie în lupta împotriva terorismului. "Dacă ministrul ar fi acum în fața mea, l-aș înjura fără oprire. Aș fi fără îndoială la nivelul a ceea ce a făcut el: nerespectuos. Este cel mai mare dintre lași... Nu simt decât furie față de declarațiile lui", a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Le Soir, Vincent Gilles.

De altfel, în ziua în care au avut loc atentatele nimic nu a funcționat așa cum ar fi trebuit, scriu și ziarele Niewsblad și Gazet van Antwerpen, citate de EFE. Sistemul de comunicație Astrid, folosit de serviciile de urgență și de securitate, a picat imediat după atacul de pe aeroportul Zaventem și nu a mai funcționat timp de ore bune, iar polițiștii s-au văzut nevoiți să comunice prin Whatsapp. Comisarul general al poliției federale, Catherine De Bolle, a cerut o anchetă care să stabilească motivele acestei defecțiuni a sistemului intern și de securitate a comunicațiilor.

Din partea sistemului Astrid, Frédéric Langhendries, responsabil cu comunicațiile, a declarat că nu a fost vorba de o pană ci mai degrabă de o supraîncărcare. "Afluxul serviciilor de urgență și faptul că atentatele au avut loc într-un interval de timp scurt a făcut ca sistemul radio să fie suprasaturat. Unele persoane nu au putut utiliza comunicațiile și nu au avut acces la comunicații rapide. Am trimis un camion mobil ca să ameliorăm situația", a explicat el, potrivit postului RTBF.