Un apartament gol dintr-un bloc amplasat intr-o zona linistita s-a dovedit a fi locul perfect pentru cei trei principali suspecti in dosarul atacului de la Bruxelles sa isi pregateasca bombele din cuie folosite in marti la aeroportul Zaventem si in metroul bruxellez, in care si-au pierdut viata 31 de persoane, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fiind vorba de o cladire aflata in proces de renovare, nu au existat vecini sa ii observe aducand cantitati mari de substante chimice de uz casnic, cu miros puternic, precum si o valiza de cuie, pentru a pregati o pulbere exploziva alba si instabila, cunoscuta si ca TATP, sau triperoxid de triacetona, pe care au folosit-o ulterior in atacuri.

"Chiar daca cineva i-ar fi oprit, ar fi putut spune ca materialele sunt pentru renovare", a declarat Hassan Abid, un functionar din primaria locala, care incerca sa determine de ce autoritatile nu erau la curent cu faptul ca niste barbati locuiau ilegal la etajul cinci al cladirii.

Anchetatorii belgieni nu raspund la intrebari privind acest caz.

Fratii belgieni Khalid si Ibrahim El Bakraoui s-au mutat in urma cu doua luni in apartamentul din cartierul Schearbeek, zona locuita in mare parte de clasa de mijloc, si l-au folosit drept ascunzatoare si laborator. De aici, Ibrahim si alti doi barbati au luat un taxi marti dimineata si s-au deplasat la aeroport pentru a comite atacurile.

Alegerea lor de explozivi low-cost -printre ingrediente se numara substante de curatat scurgerile si dizolvant pentru lacul de unghii-, aparentele cunostinte de chimie si faptul ca s-au stabilit intr-un apartament aflat la 15 minute distanta, cu masina, de aeroport ar trebui sa le ofere indicii cu privire la metodele preferate de islamistii Statului Islamic anchetatorilor care incearca sa inteleaga cum grupul terorist cu baza in Siria si-a construit o retea violenta de tineri belgieni radicalizati.

Disponibilitatea ingredientelor, in comparatie cu explozibilii militari favorizati de grupurile militante mai vechi precum IRA din Irlanda de Nord sau separatistii basci ETA din Spania, evidentiaza riscurile ca si alte atacuri de amploare sa se produca in Europa.

Cu toate acestea, nevoia unui spatiu in care sa se fabrice cantitati mari de TATP, proces ce dureaza cateva saptamani, si perioada de "valabilitate" a produsului final -de doar cateva zile- ii face pe atentatori deosebit de vulnerabili la eforturile de cautare intensive ale detectivilor aflati pe urmele lor. Politia franceza si belgiana au descoperit si au neutralizat cu succes bombe astfel "fabricate", in cel mai recent caz un astfel de explozibil fiind gasit joi intr-o suburbie din Paris, la Argenteuil.

Militantii au folosit identitati false si spatii listate drept nelocuite de catre autoritatile municipale, pentru a se sustrage verificarilor de rezidenta.

Politia din Bruxelles nu a reusit sa gaseasca in timp util apartamentul din Schaerbeek, dar a ajuns acolo la scurt timp dupa atacuri, indrumata de soferul de taxi care i-a dus la aeroport pe cei trei, fara a sti la ce ia parte fara vointa sa.

Procurorii au descoperit 15 kg de TATP, precum si 180 de litri de substante chimice necesare pentru a face noi bombe.

"Mama lui Satan"

TATP este un explozibil foarte volatil. Insurgentii palestinieni care au experimentat cu el in 1980 l-au poreclit-o "mama lui Satan", pentru ca pulberea de cristal alb poate fi usor detonata de o tigara, un chibrit sau de prea multa caldura.

De asemenea, isi pierde eficacitatea in timp, pe masura ce substantele chimice se descopun.

Utilizat in 2005 in atacurile din Londra si in 13 noiembrie in atacurile de la Paris, si gasit intr-o serie de comploturi dejucate din Europa incepand din 2007, TATP pare a fi explozibilul preferat de Statul Islamic.

Cu toate acestea, spre deosebire de armele de foc de contrabanda folosite, de asemenea, in atacurile de la Paris, in care si-au pierdut viata 130 de oameni, TATP nu lasa pentru agentiile de informatii europene indicii pe care sa le poata urma, pentru ca achizitionarea ingredientelor se face usor, din orice magazin local de bricolaj sau farmacie si arareori atrage atentia.

Cu toate ca realizarea unei bombe TATP este un proces mai indelungat decat in cazul explozibililor pe baza de ingrasamant folositi de alti militanti europeni, este totusi ieftin si simplu, iar retete si inregistrari video realizate de impatimitii de chimie abunda pe internet. TATP a fost descoperit de un chimist german in secolul al XIX-lea si este foarte puternic, chiar si in cantitati mici.

Toate ingredientele - acetona gasita in produse de curatenie, peroxid de hidrogen gasit in inalbitorii de lemn si acid sulfuric utilizat pentru desfundarea tevilor de bucatarie - se gaseau intr-un magazin de bricolaj din Bruxelles saptamana aceasta la un pret total putin sub 40 de euro.

Cuie si suruburi pot fi adaugate pentru a creste impactul bombei. Produsul final este pus in valize, rucsaci sau lipit cu banda adeziva de centurile folosite de kamikaze.

Trece nedetectat de scanerele din aeroport, autoritatile fiind nevoite sa se bazeze pe caini dresati. Cu toate ca bombele pot avea un miros puternic -soferul de taxi care i-a transportat pe atacatori a povestit ca a simtit miros de substante chimice pe drum spre aeroport - marti, in zona de check-in din Zaventem erau doar cativa astfel de caini, potrivit mai multor martori, printre care si un angajat al aeroportului.

Chimie de facultate

Ehud Keinan, un om de stiinta israelian care si-a petrecut 35 de ani studiind TATP, a spus ca mai putin de 4 kg din aceasta pulbere ar putea produce efectele devastatoare observate la Bruxelles.

"Este foarte usor de facut, nu ca o bomba conventionala", a declarat Keinan, decanul Facultatuii de Chimie din Institutul Tehnologic Technion-Israel din Haifa. "Nu este nevoie sa faci parte dintr-o organizatie mare si nu ai nevoie de studii pentru a-l face".

Cu toate acestea, unul dintre cei trei suspecti de Bruxelles, Najim Laachraoui, un belgian in varsta de 25 de ani care s-a aruncat in aer la aeroport si este suspectat ca a facut vestele atacatorilor sinucigasi de la Paris, a studiat ingineria la universitate si a excelat in munca de laborator.

Utilizarea unor pusti de asalt Kalasnikov ca arma preferata de jihadistii Statului Islamic in Europa, in ultimii doi ani, si mai ales la Paris, a amplificat eforturile UE de a identifica si distruge retelele de traficanti de arme.

Insa e mai greu sa perturbe aprovizionarea cu TATP.

In 2014, Uniunea Europeana a adoptat o noua legislatie pentru toate cele 28 de tari ale blocului prin care restrictioneaza comercializarea si utilizarea substantelor chimice care ar putea fi folosite pentru a face explozibili, iar in unele cazuri se impune verificarea identitatii celor care vor sa le achizitioneze.

La doua saptamani dupa atacurile din iulie 2005 la Londra, industria chimica britanica si magazinele de bricolaj britanice au inceput sa raporteze mai des achizitii suspecte sau mari de produse chimice.

Cu toate acestea, in Franta, peroxidul de hidrogen este comercializat in mod legal ca metoda de a curata apa piscinelor private si nimeni nu are in vedere interzicerea substantelor de curatare a lacului de unghii.

"Daca te duci in orice farmacie din Bruxelles, puteti cumpara 50 ml acetona. Daca te duci intr-o suta de farmacii, poti obtine cu mult mai mult", a declarat Peter Newport, directorul executiv al Chemical Business Association din Marea Britanie, care face parte din grupul de experti ai Comisiei Europene privind reglementarea precursorilor explozibililor.

"Sunt atat de multe utilizari valabile de catre public a acestor substante."