Ucraina a extins lista de sanctiuni impotriva Rusiei pentru a include persoane si institutii implicate in detentia pilotului Nadejda Savcenko si a altor cetateni ucraineni, a anuntat vineri Consiliul de Aparare si Securitate de la Kiev, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Kievul a impus deja restrictii economice si de alta natura unui numar de peste 400 de cetateni rusi si companii dupa anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea in martie 2014 si revoltei separatiste proruse ce a urmat in estul tarii.

Ultimele sanctiuni pe aceasta lista urmeaza dupa decizia luata marti de un tribunal rus de a o condamna pe Savcenko la 22 de ani de inchisoare pentru presupusa ei implicare in uciderea a doi jurnalisti rusi.

"Printre entitatile incluse pe lista de sanctiuni se numara manageri... ai FSB (serviciul de securitate), Comisia de ancheta rusa, procurori, (angajati in) sistemul judiciar, militari si altii", a declarat Consiliul intr-un comunicat online.

Consiliul acuza aceste institutii de "rapire, detentie ilegala, tortura, falsificarea cazurilor" contra ucrainenilor detinuti.

Savcenko, care si-a luat concediu de la locul ei de munca ca pilot militar pentru a lupta ca voluntar cu fortele terestre ucrainene impotriva separatistilor din estul Ucrainei, a fost capturata de rebelii pro-Moscova in iunie 2014.

Ea a fost predata Rusiei unde a fost acuzata ca a transmis armatei ucrainene pozitia celor doi jurnalisti rusi ucisi de un tir de mortiera, aminteste Reuters.

Ea a intrat in mod repetat in greva foamei si afirma ca este victima unui proces politic. Vineri, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia ca ascunde deteriorarea sanatatii sale si nu lasa medici ucraineni sa o examineze.