Cu trei zile inainte de atacurile din Bruxelles desfasurate saptamana aceasta, politia i-a aratat lui Salah Abdeslam, pe care tocmai il arestarese pentru implicarea in atacurile teroriste de la Paris, fotografii ale teroristilor care s-au aruncat in aer marti. Cu toate acestea, nu au reusit sa conteste afirmatiile lui abdeslam si sa puna presiune asupra lui pentru a furniza informatii despre camarazii sai, scrie Reuters, citand informatii din presa franceza.

Salah Abdeslam (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Le Monde relateaza ca isi bazeaza concluziile pe minuta interogatoriului de doua ore, defasurat pe 19 martie, singurul interogatoriu al lui Abdeslam intre ziua arestarii si atacurile produse pe 22 martie.

Postul de stiri BFM TV citeaza de asemenea minuta interogatoriului lui Abdeslam, desfasurat in sediul politiei federale din Bruxelles.

Reuters precizeaza ca nu poate confirma deocamdata informatiile pentru ca nu a consultat minuta interogatoiului.

le Monde scrie cainterviurile s-au bazat in mare parte pe eevnimentele din 13 noiembrie din Paris, in care 130 de oameni si-au pierdut viata, mai degraba decat pe comploturi viitoare.

Politia l-a arestat pe Abdeslam dupa ce i-au gasit amprentele in apartamentul din districtul bruxellez Forest in care au descins pe 15 martie si care fusese inchiriat de catre unul dintre fratii Bakraoui sub nume fals.

Presedintele Turciei a criticat saptamana aceata Belgia pentru incapacitatea de a ii urmari pe fratii Bakraoui - Ibrahim, un belgian condamnat pentru jaf armat expulzat anul trecut de Ankara si care s-a aruncat in aer marti la aeroport, si Khalid, care si-a detonat vesta cu explozibili in metroul bruxellez intr-o statie din centrul orasului o ora mai tarziu.

Prim-ministrul belgian a respins joi demisia inaintata de catre ministrii de Interne si Justitie in urma esecului de a lua masuri la timp.

Se mai crede ca Abdeslam este cel care a condus masina in care a venit cel de al treilea atacator sinucigas din Bruxelles, Najim Laachraoui, in Austria din Ungaria in septembrie anul trecut.

Potrivit cotidianului Le Monde, anchetatorii i-au aratat lui Abdeslam fotografii ale fratilor Bakraoui a doua zi dupa arestarea sa, iar acesta a raspuns: "Nu-i cunosc".Publicatia franceza relateaza ca, din minuta, reiese ca nu a fost presat pe subiect dupa aceea.

BFM TV relateaza ca lui abdeslam i-a fost aratata si o fotografie a lui Laachraoui, iar acesta a negat ca l-ar cunoaste.

Atacurile din Bruxelles, precum cele din Paris, au fost revendicate de catre Statul Islamic, iar atacul a ridicat noi intrebari cu privire la capacitatea statelor europene de a raspunde eficient si coordonat la amenintarea islamista.

In interogatori, Abdeslam a repetat ce ii spusese unui magistrat, si anume ca s-a retras in ultimul moment din rolul de atacator sinucigas in atacurile de la Paris si ca a avut un rol secundar ca sofer si persoana care se ocupa de asigurarea transportului si cazarii.

Politico relata vineri, citandu-l pe avocatul lui Abdeslamm si doua surse apropiate investigatiei, ca acesta fusese interogat circa o ora intre arestarea sa si atacurile de marti si ca interogatoriul desfasurat sambata intr-o inchisoare din Bruges nu a dat la iveala informatii cu privire la un atac imineant pentru ca anchetatorii au inceput cronologic, concentrandu-se pe implicarea in atacurile din noiembrie.

De asemenea, interogatoriul a fost scurt pentru ca Abdeslam se afla inca in perioada de recuperare dupa ce fusese impuscat in picior in timpul operatiunii de capturare, a declarat un oficial senior din securitatea belgiana, sub conditia anonimatului.

"Parea foarte obosit si fusese operat cu o zi inainte", a declarat oficialul.

"Nu ne gandeam la posibilitatea sa se intample ceva precum ce a fost marti dimineata", a declarat o a doua sursa, familiarizata cu dosarul.