Statele Unite au salutat joi condamnarea pentru genocid a fostului lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, vazand in aceasta sfarsitul unui "capitol dureros" pentru fosta Iugoslavie si, de asemenea, un semnal impotriva "impunitatii" liderilor din intreaga lume acuzati de crime de razboi, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Departamentul de Stat a reactionat insa cu sobrietate, fara sa dea publicitatii vreun comunicat, dupa verdictul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga.

Diplomatia americana s-a limitat la o scurta declaratie a purtatorului sau de cuvant in fata presei: "Am facut un pas spre inchiderea unui alt capitol dureros din istoria conflictului din fosta Iugoslavie", a comentat Mark Toner.

"Nu vom uita niciodata ororile genocidului din Bosnia sau numeroasele crime comise de toate partile implicate in conflictul din fosta Iugoslavie si nu vom inceta niciodata sa aducem un omagiu victimelor si supravietuitorilor", a continuat diplomatul american.

El i-a "indemnat pe membrii comunitatii internationale sa coopereze cu TPI si sa respecte deciziile" justitiei.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a fost mai elocventa, salutand intr-un comunicat sfarsitul "impunitatii" pentru Radovan Karadzic, ale carui "nenumarate crime tulbura constiintele".

"A fost un individ care a considerat ca poate face ce vrea, cand vrea", a scris Samantha Power, reamintind ca era jurnalista in fosta Iugoslavie intre 1993 si 1995 si ca a acoperit unele conferinte de presa ale fostului lider sarb bosniac.

"Ma indoiesc ca vreodata a luat in serios faptul ca intr-o zi ar putea fi tras la raspundere", a adaugat fost ziarista originara din Irlanda, devenita reprezentanta a guvernului american al ONU.

"Numerosi lideri brutali din ziua de astazi ￯ presedintele sirian, Bashar Al-Assad, liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, cel al organizatiei Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi ￯ lasa sa transpara aceeasi incredere in ei", a mai scris ea.

"Verdictul de astazi trimite un mesaj acestor lideri si altora ca ei: crimele voastre nu vor fi uitate niciodata si, intr-o buna zi, veti fi trasi si voi la raspundere pentru ororile comise asupra civililor", a tinut sa adauge Samantha Power, cunoscuta pentru atasamentul sau fata de drepturile universale ale omului si justitia internationala.

Radovan Karadzic a fost condamnat joi de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie la 40 de ani de inchisoare pentru genocid si crime impotriva umanitatii in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995).

El a fost gasit vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani la Srebrenica in iulie 1995, cel mai sangeros masacru comis in Europa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.