Unul dintre cei trei kamikaze de pe aeroportul din Bruxelles, belgianul Ibrahim El Bakraoui, a fost expulzat in Olanda de catre Turcia in luna iulie a anului trecut, a confirmat ministrul olandez al Justitiei, potrivit AFP.

Ibrahim El Bakraoui (stanga) si Khalid El Bakraoui Foto: Agerpres/EPA

"Autoritatile turce au cerut ca Ibrahim El Bakraoui sa paraseasca teritoriul tarii si au organizat astfel un zbor de la Istanbul la Amsterdam pe 14 iulie 2015", a informat ministrul Ard van der Steur intr-o scrisoare trimisa parlamentului.

UPDATE Ministrul olandez al Justitiei: Turcia nu a urmat procedurile privind expulzarea lui El Bakraoui

Olanda nu si-a dat seama ca unul dintre atacatorii kamikaze de la Bruxelles, care a ajuns pe aeroportul din Amsterdam, era un suspect periculos intrucat Turcia nu a respectat procedurile normale cand l-a expulzat, a mai spus ministrul Justitiei de la Haga, potrivit Reuters.

Potrivit lui Ard van der Steur, Ibrahim El Bakraoui a scapat autoritatilor si a ajuns in Olanda in iulie anul trecut ca urmare a unei comunicari deficitare intre tari.

De altfel, esecul Belgiei de a-l retine pe Bakraoui a determinat doi ministri belgieni sa-si prezinte demisiile si a ridicat intrebari cu privire la procedurile de monitorizare si retinere a presupusilor militanti islamisti care se intorc din Orientul Mijlociu in tarile lor natale din Europa.

"Nu era inregistrat nicaieri, iar autoritatile turce nu au oferit motivul pentru care a fost deportat", a spus Ard van der Steur intr-o conferinta de presa. "Turcia nu a urmat procedurile normale... sa ne spuna ca este deportat in Olanda".

"Nu exista nicio suspiciune asupra sa in Olanda. Persoana in cauza nu era inregistrata in sistemul relevant de investigatie (...) Am verificat cu colegii nostri belgieni, germani si turci si in toate cazurile nu a fost inregistrat in sistemele noastre", a mai afirmat ministrul olandez al Justitiei.

Miercuri, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirma ca unul dintre cei trei kamikaze care au participat marti la atacurile sangeroase din Bruxelles a fost arestat in iunie 2015 in sudul Turciei, expulzat si trimis in Belgia, apoi pus in libertate de belgieni.

Un responsabil turc a precizat pentru agentia de presa franceza ca este vorba despre Ibrahim El Bakraoui, unul dintre cei doi care s-au aruncat in aer pe aeroportul Zaventem.

"Unul dintre cei care au participat la atacul de la Bruxelles a fost arestat in iunie 2015, in Gaziantep. El a fost expulzat pe 14 iulie 2015, dupa informarea Ambasadei Belgiei", a declarat Erdogan intr-o conferinta de presa, adaugand ca autoritatile belgiene nu au confirmat legaturile sale cu jihadistii, "in pofida avertismentelor noastre".

"Desi i-am informat ca acest individ era un luptator terorist strain, autoritatile belgiene nu au fost in masura sa identifice legaturi cu terorismul", a subliniat Erdogan.

Presedintele turc a precizat ca si Olanda a fost implicata in mod egal in aceasta procedura, pentru ca Ibrahim El Bakraoui a solicitat initial sa fie expulzat din Turcia si trimis in aceasta tara.

Turcia s-a plans in mai multe randuri ca tarile occidentale ignora avertismentele cu privire la jihadistii care au fost expulzati sau reperati.

Dupa atacurile din Paris din noiembrie, Turcia a afirmat ca a semnalat in doua reprize autoritatilor franceze prezenta pe teritoriul sau al lui Omar Ismail Mostefai, unul dintre jihadistii care a participat la atacul de la Bataclan.

"Nu am avut in niciunul din cazuri un raspuns din partea Frantei", a declarat un inalt responsabil turc pentru AFP sub conditia anonimatului.

La randul lor, europenii au denuntat in repetate randuri lipsa de cooperare a Ankarei in urmarirea ucenicilor jihadisti straini, in conditiile in care multi dintre acestia se alatura gruparii teroriste Stat Islamic trecand pe teritoriul turc.