Fostul secretar de stat Hillary Clinton, candidat la Casa Alba, a criticat miercuri cu asprime tarile membre al Uniunii Europene pentru dezorganizarea in intarzierile raspunsului lor la amenintarile jihadiste, transmite Agerpres citand AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"America are nevoie ca serviciile europene de informatii sa actioneze mana in mana cu cele ale noastre, inclusiv acolo unde au un plus de acces si expertiza, ca in Africa de Nord", a declarat Hillary Clinton pe un ton solemn intr-un discurs la Universitatea Stanford, in California (vest).

"Avem nevoie ca bancile europene sa inceteze finantarea terorismului. Avem nevoie ca avioanele europene sa intreprinda misiuni in Irak si Siria si ca fortele speciale europene sa participe la pregatirea si echiparea fortelor locale anti-SI (statul Islamic) de pe teren", a adaugat ea.

In domeniul militar, ea a lansat un apel europenilor "sa imparta greutatea" cu Statele Unite.

De asemenea, Hillary Clinton a acuzat faliile care permit luptatorilor SI sa revina in Europa pentru a comite atentate acolo.

"Trebuie sa cunoastem identitatea fiecarui luptator care face aceasta calatorie si sa incepem ridicarea pasapoartelor si vizelor lor", a declarat ea, indemnand la o "coordonare mult mai buna".

"In prezent, multe tari europene nu se alerteaza intre ele cand aresteaza un suspect jihadist la granita lor sau cand este furat un pasaport", a mai acuzat ea.

Fostul secretar de stat a amintit despre crearea in ianuarie de catre organizatia europeana de combatere a criminalitatii Europol a unui nou centru antiterorist, insa a deplans faptul ca exista probleme in ce priveste cooperarea.

"Uniunea Europeana nu inceteaza sa amane votul pentru a partaja datele despre pasagerii aerieni", a subliniat ea, referindu-se la fisierul PNR, registrul comun in legatura cu care eurodeputatii vor vota in aprilie, dupa mai multi ani de controverse.