Presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, l-a desemnat miercuri in functia de prim-ministru pe Robert Fico, seful guvernului in exercitiu al carui partid Smer-SD (centru stanga) s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare organizate pe 5 martie, informeaza Agerpres citand Reuters.

Smer-SD a pierdut majoritatea absoluta in urma acestor alegeri, dar a reusit sa ajunga la o intelegere cu alte trei mici partide, doua de centru dreapta - al minoritatii maghiare, Most-Hid, si conservatorii din SIET - si unul nationalist, SNS, asupra formarii unui guvern de coalitie.

Noul guvern, anuntat de asemenea miercuri, are 30 de zile pentru a obtine votul de incredere in parlament unde coalitia guvernamentala poate conta pe sustinerea a 81 de deputati din totalul de 150.

Dezacordurile ideologice dintre Fico si aliatii sai fac sa planeze o indoiala asupra soliditatii acestei coalitii. Smer-SD obtine ministerele cheie ca Internele si Afacerile Externe, precum si Finantele, unde va ramane ministru Peter Kazimir, apreciat pentru ca a reusit sa tina deficitul bugetar sub control si care s-a remarcat prin pozitia ferma la negocierile zonei euro cu Grecia.