Unul dintre cei trei kamikaze care au participat marti la atacurile mortale din Bruxelles a fost arestat in iunie 2015 in sudul Turciei, expulzat si trimis in Belgia, apui pus in libertate de belgieni, a declarat miercuri presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP. Un responsabil turc a declarat pentru agentia de presa franceza ca este vorba despre Ibrahim El Bakraoui, unul dintre cei doi frati care s-au aruncat in aer in aeroportul Zaventem.

Ibrahim El Bakraoui (stanga) si Khalid El Bakraoui Foto: Agerpres/EPA

"Unul dintre cei care au participat la atacul de la Bruxelles a fost arestat in iunie 2015 in Gaziantep. El a fost expulzat pe 14 iulie 2015, dupa informarea Ambasadei Belgiei", a declarat Erdogan intr-o conferinta de presa, adaugand ca autoritatile belgiene nu au confirmat legaturile sale cu jihadistii "in pofida avertismentelor noastre".

"Desi i-am informat ca acest individ era un luptator terorist strain, autoritatile belgiene nu au fost in masura sa identifice legaturi cu terorismul", a subliniat Erdogan.

Presedintele turc a precizat ca si olanda a fost implicata in mod egal in aceasta procedura pentru ca Ibrahim El Bakraoui a solicitat initial sa fie expulzat din Turcia si trimis in aceasta tara.

Turcia s-a plans in mai multe randuri ca tarile occidentale ignora avertismentele cu privire la jihadistii care au fost expulzati sau reperati.

Dupa atacurile din Paris din noiembrie, Turcia a afirmat ca a semnalat in doua reprize autoritatilor franceze prezenta pe teritoriul sau al lui Omar Ismail Mostefai, unul dintre jihadistii care a participat la atacul de la Bataclan.

"Nu am avut in niciunul din cazuri un raspuns din partea Frantei", a declarat un inalt responsabil turc pentru AFP sub conditia anonimatului.

La randul lor, europenii au denuntat in repetate randuri lipsa de cooperare a Ankarei in urmarirea ucenicilor jihadisti straini, in conditiile in care multi dintre acestia se alatura gruparii teroriste Stat Islamic trecand pe teritoriul turc.