Donald Trump si Hillary Clinton raman in fruntea cursei in alegerile primare din partidele lor, in ciuda succesului repurtat marti de rivalii lor in mai multe state din Vestul american, scrie AFP.

Miliardarul new-yorkez a castigat primarele republicane din Arizona, dar senatorul de Texas Ted Cruz l-a zdrobit in Utah cu 70% din voturi, potrivit rezultatelor partiale. Unic in SUA, Utah este in majoritate mormon iar Donald Trump a terminat pe locul trei, dupa John Kasich, guvernatorul de Ohio. Dar in Arizona Donald Trump a castigat mai multi delegati, intarindu-si astfel avansul.

La democrati, Bernie Sanders a invins-o lejer pe Hillary Clinton in Utah si Idaho, fostul secretar de stat impunandu-se insa in statul bogat in delegati Arizona cu circa 60% din voturi.

Enorma marja de avans asteptata in favoarea senatorului in cele doua stat (peste 70%, potrivit rezultatelor partiale) ar trebui sa ii permita sa obtina, in total, mai multi delegati decat rivala sa.

Saptamana trecuta, insa, Hillary Clinton a castigat o suta de delgati mai mult decat adversarul sau in cinci mari alegeri primare. Bernie Sanders nu mai castigase din Michigan, in urma cu doua saptamani.

Aceasta ar trebui sa termine seara cu peste 1.700 de delegati fata de 930 pentru Bernie Sanders, potrivit estimarii CNN. Pragul ce trebuie atins pentru a castiga investitura este de 2.383 de delegati.

Pentru a-si prinde adversara din urma, Bernie Sanders ar trebui sa o invinga sistematic pe Clinton in alegerile care continua pana in iunie cu majoritati mari. Echipa lui Clinton considera o astfel de evolutie improbabila.

La democrati, delegatii sunt repartizati proportional, in conditiile in care la republicani anumite state acorda 100% din delegati castigatorului, ceea ce accelereaza procesul de selectie.

In randul republicanilor, Donald Trump domina cursa cu 741 de delegati fata de 461 pentru Ted Cruz si 145 pentru John Kasich, investitura fiind asigurata la 1.237 delegati.

Daca miliardarul termina cursa in frunte fara a atinge insa acest prag, delegatii vor vota la conventia de la Cleveland, in iulie, pentru a alege candidatul la Casa Alba, la alegerile din noiembrie.