Departamentul de Stat a avertizat marti cetatenii americani contra unor "riscuri potentiale daca doresc sa calatoreasca prin Europa dupa o serie de atacuri teroriste", dintre care atentatul ce a insangerat Bruxellesul in aceeasi zi, relateaza AFP, citat de Agerpres.

"Grupuri teroriste inca planifica atacuri pe termen mediu in Europa, vizand evenimente sportive, obiective turistice, restaurante si transporturile", a scris Departamentul de Stat intr-un comunicat. Aceasta avertizare este valabila pana la 20 iunie, dupa ce incepe Campionatul European de Fotbal 2016 (Euro 2016) organizat in Franta intre 10 iunie si 10 iulie. "Guvernele europene continua protectia impotriva atacurilor teroriste si desfasoara operatiuni pentru a impiedica proiecte" de atacuri, subliniaza Departamentul de Stat.

"Noi lucram strans cu aliatii nostri si continuam sa facem schimb de informatii cu partenerii nostri europeni pentru a identifica si contracara amenintarile teroriste", adauga Departamentul de Stat. Cu acest avertisment, Departamentul de Stat recomanda "cetatenilor americani sa fie vigilenti cand se afla in locuri publice sau in mijloacele de transport in comun". "Evitati locurile aglomerate. Fiti mai ales prudenti in timpul sarbatorilor religioase sau in timpul marilor festivaluri sau evenimente".

Securitatea a fost intarita marti in principalele aeroporturi din SUA, gari si locuri de transport, dupa atentatele ce au facut treizeci de morti si peste 200 de raniti in capitala Belgiei.