Atacatorii de pe aeroportul international din Bruxelles, unde doua explozii au ucis cel putin 14 oameni marti dimineata, transportau bombele lor in valize pe carucioare, a declarat pentru AFP, in cursul serii, primarul comunei unde este situat aeroportul.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Au venit in taxi cu valizele, bombele lor erau in valize. Si-au pus valizele in carucioare. Primele doua bombe au explodat", a afirmat primarul din Zaventem, Francis Vermeiren. "Al treilea si-a pus de asemenea valiza pe un carucior, dar trebuie sa fi intrat in panica, aceasta nu a explodat", a adaugat el.

Prezenta posibila a trei atacatori a fost de asemenea evocata de catre Parchetul federal belgian, care a precizat ca al treilea, singurul care ar fi supravietuit, este "cautat in mod activ". "Doi au comis probabil un atentat sinucigas", a declarat anterior in cursul serii procurorul federal Frederic Van Leeuw, intr-o conferinta de presa.

Echipele de deminare au intervenit in cursul dupa-amiezii pentru a detona al treilea dispozitiv exploziv gasit in aeroport.

Primarul Francis Vermeiren a explicat pentru AFP ca a mers la fata locului la zece minute dupa atacuri, unde a asitat la o "situatie de razboi, atroce de vazut, atroce de trait".

Dupa dubla explozie, produsa in jurul orei locale 08.00 (09.00, ora Romaniei) in sala de inregistrare a plecarilor, aeroportul international a fost inchis si sute de calatori au fost adapostiti in sala de sport a comunei Zaventem.

"Au fost 500-600 in cursul zilei, dar pleaca din ora in ora, vin companiile aeriene sa-i ia si sa-i duca la hoteluri", a adaugat primarul. "Acolo mai sunt poate 300-400. Le oferim de mancare, de baut, este si un ajutor psihologic, ii ajuta sa treaca peste acest moment dificil".