Atentatele din Bruxelles au creat ocazia pentru un nou schimb dur de replici intre Ucraina si Rusia. Seful serviciilor de securitate ucrainene (SBU) a evocat o pista ruseasca in aceasta drama, iar premierul rus a replicat facandu-l pe acesta "cretin", scrie AFP.

"Nu vreau sa fac afirmatii fara dovezi. Dar nu as fi uimit daca o pista ruseasca apare in aceste atentate", a declarat fara a face alte precizari acest responsabil ucrainean, Vasyl Grytsak, ale carui afirmatii au fost preluate de televiziunea ucraineana.

Declaratiile au provocat furia premierului rus Dmitri Medvedev. "Seful SBU Grytsak care a vorbit despre implicarea Rusiei in atentatele de la Bruxelles este un cretin", a scris pe Facebook seful guvernului rus.

Relatiile dintre Kiev si Moscova sunt extrem de tensionate, dupa anexarea, in urma cu doi ani, a peninsulei ucrainene Crimeea, de catre Moscova, urmata de un conflict sangeros care opune armata Kievului si separatisti pro-rusi sustinuti de Kremlin, soldat cu aproape 9.000 de morti.

Kremlinul este acuzat de mai multe voci ca instiga sentimentele nationaliste si anti-UE pentru a slabi unitatea celor 28 de tari membre ale UE, care au impus santiuni dure impotriva Rusiei pentru rolul jucat in criza ucraineana.

Atentatele de la un aeroport din Bruxelles si dintr-o statie de metrou, revendicate de jihadistii de la Stat Islamic, s-au soldat cu cel putin 34 de morti si peste 200 de raniti.