Atacurile sangeroase din Bruxelles, care nu au fost inca revendicate, intervin dupa o serie de atentate atribuite miscarii islamiste din Europa, incepand cu exploziile din Madrid, in 2004, si pana la masacrul din Paris, de anul trecut.

Steagul Statului IslamicFoto: Wikipedia

Iata mai jos o cronologie a acestor atacuri, realizate de agentia de presa AFP:

  • 13 noiembrie 2015: FRANTA: Tara este lovita de cele mai grave atacuri teroriste din istoria sa, fiind vorba, pentru prima oara, de actiuni kamikaze. Atentatele au fost comise la Paris si au vizat sala de concerte Bataclan, mai multe baruri si restaurante din centrul capitalei si in apropiere de Stade de France, la Saint-Denis. 130 de persoane au fost ucise si peste 350 ranite. Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) a revendicat atacurile.
  • 14 februarie 2015 - DANEMARCA: Omar El-Hussein, danez de origine palestiniana, a deschis focul cu o arma automata unde se desfasura o conferinta cu tema "Arta, blasfemie si libertate". Cineastul danez Finn Norgaard a fost ucis, trei politisti au fost raniti. Atacatorul a reusit sa fuga si, in aceeasi seara, a ucis un evreu, Dan Uzan, in fata unei sinagogi, ranind de asemenea alte doua persoane. Este ucis cateva ore mai tarziu intr-un schimb de focuri cu politia.
  • 7-9 ianuarie 2015 - FRANTA: O serie de atacuri vizeaza sediul revistei satirice Charlie Hebdo (12 morti), un supermarket (patru evrei ucisi) si o politista. Trei tineri jihadisti, ucisi de fortele de ordine, au revendicat atacul in numele al-Qaeda din Peninsula Arabica (Aqpa) sau SI.
  • 24 mai 2014 - BELGIA: Un barbat a dechis focul in holul de intrare in Muzeul evreiesc din Bruxelles, ucigand patru persoane, printr care un cuplu de turisti israelieni. Prezumtivul autor, franco-algerianul Mehdi Nemmouche, a fost arestat in sudul Frantei si extradat in Belgia.
  • 11 - 19 martie 2012 - FRANTA: Intre 11 si 15 martie, Mohamed Merah, 23 de ani, a impuscat mortal trei militari in Toulouse si Montauban (sud), si apoi, in 18 martie, trei copii si un profesor la colegiul evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse. A fost ucis de politie in 22 martie la capatul unui asediu de 32 de ore in apartamentul sau.
  • 7 iulie 2005 - MAREA BRITANIE: Patru atacuri sinucigase coordonate la ora de varf au vizat trei rame de metrou si un autobuz londonez, ucigand 56 de oameni si ranint 700. Atacurile au fost revendicate in numele al-Qaeda.
  • 11 martie 2004 - Spania: Zece bombe au explodat in jurul orei 7,40 la Madrid si in suburbia sa in patru trenuri, ucigand 191 de oameni si ranind aproape 2.000. Acest atentat, revendicat in numele al-Qaeda de o celula islamista radicala, este cel mai grav comis in Europa occidentala dupa cel de la Lockerbie (Scotia) in 1988, impotriva unui avion de linie, cand si-au pierdut viata 270 de oameni.

O carte fundamentala pentru a intelege ce se intampla acum in lume