Comuna Molenbeek din regiunea Bruxelles este una dintre bazele terorismului islamist european si a ajuns acum in prim-plan mondial, mai ales ca cel care a comandat atentatele de la Paris era din acest mic oras belgian. Multi locuitori din Molenbeek au plecat in Siria, iar o buna parte dintre cei ramasi se simt marginalizati de autoritatile de la Bruxelles. Ministrul belgian de interne promite ca va face "curatenie", in timp ce politicienii arunca unii in altii cu acuze fiindca nimeni nu a reusit sa "deradicalizeze" zona scrie Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Molenbeek are aproape 100.000 de locuitori si este una dintre cele 19 comune ce compun regiunea capitalei Bruxelles. In Belgia oraselul are o faima negativa din cauza faptului ca o serie de atentate teroriste au avut originea aici. Acum, atentatele de la Paris pun definitiv Molenbeek pe harta locurilor cele mai propice terorismului, fiind o placa turnanta pentru acesta.

In Molenbeek sunt trei zone ce contrasteaza: o zona cu bulevarde largi si blocuri, una cu case particulare pentru clasa medie si zona araba. Aceasta a treia zona a adus renumele negativ si multi locuitori din Bruxelles nu ar avea curaj sa se aventureze aici.

In ultimii ani mai multe atentate au fost puse la cale in Molenbeek, iar din momentul izbucnirii razboiului civil din Siria au plecat multi arabi acolo, chiar si dintre cei care s-au nascut si au trait in Belgia.

Multi dintre musulmanii din Molenbeek se considera ignorati de autoritati si sunt suparati ca nu se face nimic pentru ca nivelul lor de trai sa fie mai bun. Chiar si cei foarte educati au greutati in a-si gasi loc de munca atunci cand angajatorul afla ca sunt din Molenbeek.

Pe de alta parte, cei care locuiesc in zonele cu nivel de trai mai bun in Molenbeek sunt deranjati de faptul ca locaitatea era acest renume de "ghetou islamist".

Jan Jambon, ministrul belgian de interne, promite sa faca "curatenie" in Molenebeek si e uimit ca programele de deradicalizare care au functionat in Flandra, nu au avut efecte si in Molenbeek. El spune ca se va ocupa personal de rezolvarea problemei.

Françoise Schepmans, primarul localitatii, a solicitat mai multa politie si problema din Molenbeek a devenit una politica, partidele rivale din Belgia dand vina unul pe altul pentru incapacitatea de a rezolva problema.

In plus, se da vina si pe incapacitatea serviciilor de informatii care nu au depistat la timp cat de mare era pericolul.

Politia franceza anunta duminica faptul ca l-a identificat pe cel care a comandat atentatele din Paris: Abdelhamid Abaoud ar fi "creierul" atacurilor teroriste. Abdelhamid Abaaoud este cetatean belgian originar din Molenbeek si sta in Siria. El ar fi comis, alaturi de alt suspect cautat de politie - Abdeslam Salah - mai multe talharii armate, transmite postul BFM TV.

Potrivit aceleiasi surse, Abdelhamid Abaaoud ar fi aparut pe radarul serviciilor secrete in ianuarie 2015, cand numele sau a aparut in contextul unor atentate teroriste dejucate in Belgia. La acel moment, el era considerat finantator si comanditar al acelor atacuri teroriste, iar telefonul sau mobil a fost localizat in Grecia.