Secretarul de stat american John Kerry si-a exprimat sprijinul pentru procesul de pace in Columbia intalnindu-se succesiv luni la Havana cu reprezentanti ai guvernului si ai gherilei FARC, care poarta discutii in Cuba, a anuntat Departamentul de Stat, informeaza AFP si Agerpres.

Kerry, care "s-a intalnit la inceput cu delegatia de negociatori a guvernului columbian si apoi cu echipa de negociere FARC", a reiterat ambelor parti ca Statele Unite "sprijina ferm procesul de pace", a declarat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

"Intalnire istorica la Havana intre FARC si secretarul de stat al Statelor Unite John Kerry. Pacea avanseaza in Columbia", a postat pe Twitter dupa intalnire Ivan Marquez, seful echipei de negociatori a Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC).

John Kerry s-a intalnit cu negociatorii "la cererea guvernului columbian", a precizat Departamentul de Stat.

Statele Unite sunt pregatite, prin planul "Pace in Columbia", anuntat pe 4 februarie de presedintele Barack Obama, "sa sprijine punerea in aplicare a unui acord final pentru a pune capat celui mai lung conflict din emisfera vestica", a amintit diplomatia americana.

Departamentul de Stat a cerut negociatorilor "dublarea eforturilor pentru a rezolva problemele dificile necesare incheierii unui acord final", mai ales o incetare a focului bilaterala controlata de Consiliul de Securitate al ONU, un calendar de dezarmare si "garantii de securitate" post-conflict pentru actorii politici legali.

La randul sau, Humberto de la Calle, care conduce delegatia guvernului columbian, a subliniat angajamentul SUA de a contribui la securitatea viitorilor ex-combatanti ai gherilei.

John Kerry, care a sosit duminica la Havana impreuna cu presedintele american Barack Obama pentru o vizita istorica in insula din Caraibe, a dat asigurari saptamana trecuta ca in timpul acestei vizite va analiza "progresele" obtinute in procesul de pace din Columbia.

Statele Unite, care nu au retras FARC de pe lista organizatiilor pe care le considera teroriste, sustin planul de pace. De altfel, Barack Obama a anuntat in februarie un ajutor de 450 de milioane de dolari pentru finantarea acestuia.

Guvernul de la Bogota si FARC au demarat in noiembrie 2012 negocieri pentru a pune capat celui mai vechi conflict din America Latina. Recent, cele doua parti au admis ca nu vor fi in masura se semneze un acord de pace final la data de 23 martie, dupa cum s-au angajat initial.

Complexul razboi intern ce devasteaza Columbia de peste o jumatate de secol, implicand gherile de extrema-stanga, paramilitari de extrema-dreapta si forte armate, avand pe fond violentele traficantilor de droguri, a facut peste 260.000 de morti, 45.000 de disparuti si 6,6 milioane de persoane stramutate.