Produsul intern brut (PIB) din Ucraina a scazut cu 9,9% in 2015, dupa o scadere de cel putin 6,6% in anul 2014, a anuntat luni Serviciul de Stat pentru statistica, scrie AFP.

Fondul Monetar International prevazuse o scadere a PIB-ului de 11% pentru 2015 in tara aflata la portile Uniunii Europene care de doi ani se confrunta cu o criza economica severa si cu conflicte armate cu separatistii pro-rusi din est.

Desi autoritatile ucrainene estimasera o revenire la o crestere de 2% in 2016, recent au redus previziunile la aproximativ 1%, in timp ce Ucraina se afla de peste o luna intr-o criza politica, iar soarta guvernului ramane incerta.

Kievul si Moscova se afla intr-un impas fara precedent dupa sosirea la putere a pro-occidentalilor in Ucraina, la inceputul anului 2014, urmata de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si conflictul care a dus la aproape 9.200 de mori si 1,5 milioane de ucraineni dislocati.

Rusia a introdus la inceputul anului 2016 un embargou alimentar asupra produselor ucrainene si a exclus Ucraina din zona de liber schimb care leaga mai multe tari din fosta URSS.