Politia belgiana reproseaza unui cotidian francez ca a publicat o informatie despre suspectul numarul 1 in atentatele din Paris, Salah Abdeslam, "mult prea devreme", dar L'Obs sustine ca si-a facut doar datoria si nu a compromis actiunea fortelor de ordine din tara vecina, scrie AFP.

Salah AbdeslamFoto: politia franceza

Vineri, cu cateva ore inainte de arestarea sa la Molenbeek, revista franceza a afirmat ca amprentele lui Salah Abdeslam au fost gasite intr-un apartament perchezitionat marti in Forest, in sud-vestul Bruxellesului.

Televiziunea flamanda VTM a trimis vineri un car de transmisie la Molenbeek inainte de venirea politiei, potrivit presei belgiene.

"O informatie a fost publicata mult prea devreme in presa si ne-a provocat cateva ingrijorari (...) As avea tendinta sa vorbesc de o anume iresponsabilitate a unei parti a presei. Se ofera pe altarul ratingului securitatea personalului meu - si asta nu accept - si siguranta populatiei", a declarat duminica directorul general al politiei judiciare belgiene Claude Fontaine, intervievat de RTBF.

"Daca prezenta presei, anticipata in raport cu interventia, ar fi avut drept consecinta disparitia persoanei pe care voiam sa o arestam, ce s-ar fi spus a doua zi?", s-a intrebat Fontaine.

"A aduce la cunostinta publicului, incepand cu cel bruxellez, faptul ca teroristul cel mai cautat pe planeta din noiembrie se poate afla inca in capitala belgiana ni s-a parut primordial", a replicat luni directorul redactiei l'Obs, Matthieu Croissandeau, intr-un editorial publicat pe site-ul sau. "Este suficient sa ne imaginam pentru o clipa ce s-ar fi putut intampla daca, din nefericire, ar fi comis un nou atentat. Ce s-ar fi spus atunci: 'Ati stiut ca era in Bruxelles si ati ascuns asta!'"

"A pretinde astazi ca divulgarea acestei informatii i-ar fi permis lui Salah Abdeslam sa inteleaga ca latul se strange in jurul lui e o inchipuire. Articolul nostru nu a spus nimic din ceea ce nu stia teroristului: nici ca politia il cauta, nici ca ar fi putut lasa urme ale trecerii sale in apartamentul din Forest, nici macar ca ancheta avaseaza", a adaugat directorul L'Obs. Acesta a subliniat ca L'Obs nu a scris ca "o operatiune este in curs" pentru arestarea lui Abdeslam.

Actiunea politie a pus capat unei fugi de patru luni a suspectului numarul unu in atentatele jihadiste din 13 noiembrie 2015.