​​​Barack Obama a ajuns duminica seara in Cuba pentru o vizita istorica, prima a unui presedinte american in ultimii aproape 90 de ani, deschizand un nou capitol in relatiile dintre cele doua tari, dupa decenii de animozitate, anunta Reuters.

Obama, vizita istorica in CubaFoto: Captura YouTube

Obama a aterizat pe Aeroportul International Jose Marti la bordul Air Force One, avionul prezidential american.

Zeci de dizidenti au fost arestati la Havana, in timpul unei procesiuni, inaintea sosirii presedintelui american in capitala Cubei.

Cuba a fost considerata pana de curand o tara-inamic al Statelor Unite, iar vizita lui Obama ar fi fost de neconceput pana in decembrie 2014, cand liderul de la Casa Alba si presedintele cubanez Raul Castro au convenit sa reia legaturile diplomatice intre tarile lor, inghetate din 1959, cand Revolutia Cubaneza a inlaturat de la putere guvernul pro-american de la acel moment.

Importante dispozitive de politie au fost mobilizate pentru a asigura securitatea acestei vizite, in timp ce autoritatile au turnat asfalt intr-un oras care le creeaza probleme soferilor din cauza numeroaselor gropi de pe sosele.

Imagini cu Barack Obama si Raul Castro au fost arborate in centrul vechi al Havanei, unde presedintele american va face un tur duminica dupa-amiaza, imediat dupa aterizare. Pe strazile capitalei, drapelele americane s-au inmultit in ultimele zile.

De la decizia de normalizare a relatiilor, cele doua tari foste inamice si-au restabilit legaturile diplomatice, au semnat acorduri comerciale privind telecomunicatiile si serviciile aeriene si au extins cooperarea in domeniul politienesc si in cel al protectiei mediului.

Raman totusi divergente majore, in special embargoul impus de 54 de ani Cubei de catre SUA. Obama a cerut Congresului american sa il abroge, insa incercarea a fost blocata de liderii republicani. In schimb, Obama s-a folosit de puterile sale executive pentru a facilita comertul si a relaxa restrictiile de calatorie.

Cuba este nemultumita de controlul exercitat de SUA asupra bazei navale de la Guantanamo Bay, subiect despre care Obama a spus insa ca nu poate fi negociat, dar si de sprijinul american fata de disidenti si posturi de radio si de televiziune anti-comuniste care reusesc sa emita si in Cuba.

SUA critica in schimb politica partidului unic si represiunea impotriva oponentilor politici. Potrivit unor disidenti, politia cubaneza a retinut pentru scurt timp peste 200 de activisti in zilele de dinaintea vizitei.

Organizatii ale disidentilor cubanezi si-au exprimat de altfel speranta, intr-o declaratie publica transmisa sambata, ca vizita istorica a lui Obama la Havana va putea contribui la "incetarea represiunii" impotriva opozantilor.

Totusi, se asteapta putine progrese la acest capitol la intrevederile de luni dintre Obama si Castro.

Barack Obama este insotit in Cuba de sotia sa, Michelle, si de cele doua fiice ale lor, Malia si Sasha. Liderul de la Casa Alba este asteptat apoi intr-o vizita in Argentina.