Anchetele cu privire la atacurile de la Paris continua la patru luni de la cele mai sangeroase atentate - 130 de morti - comise in Franta, relateaza DPA, care prezinta ceea ce se cunoaste pana in prezent despre diversi suspecti in aceste masacre, in baza unor informatii de la politie si de presa, citeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atacatori morti la Paris, pe 13 noiembrie:

OMAR ISMAIL MOSTEFAI: un francez in varsta de 29 de ani, nascut la Courcouronnes, un cartier de periferie din sudul Parisului, care s-a aflat printre atacatorii de la sala de concerte Bataclan. El era cunoscut politiei ca un infractor marunt, fara sa fie incarcerat vreodata. Era supravegheat din 2010 pentru radicalizare si ar fi fost in Siria.

SAMY AMIMOUR: un francez in varsta de 28 de ani, nascut la Paris, al doilea atacator de la Bataclan. Acest fost sofer de autobuz era cunoscut fortelor de ordine pentru legaturi cu teroristi si a incercat sa plece in Yemen. Pe numele sau a fost emis un mandat international de arestare in 2013, cand - potrivit familiei sale - a plecat in Siria.

FOUED MOHAMMED AGGAD: un francez in varsta de 23 de ani de la Strasbourg, identificat drept al treilea atacator de la Bataclan. Mama sa ar fi primit un SMS din Siria prin care era anuntata ca fiul ei a murit "ca martir". El ar fi plecat in Siria la sfarsitul lui 2013.

BRAHIM ABDESLAM: un francez in varsta de 31 de ani care a locuit in Belgia si care s-a detonat in restaurantul Comptoir Voltaire. El avea un bar, in prezent inchis, in comuna Molenbeek, la periferia Bruxellsului, in care se consuma adesea marijuana, potrivit unor vecini.

BILAL HADFI: un francez in varsta de 20 de ani care a locuit in Belgia si care s-a detonat in apropiere de Stade de France. Potrivit unor informatii de presa si el a petrecut o vreme in Siria, unde s-a alaturat gruparii extremiste Statul Islamic (SI).

BARBATUL CU PASAPORT SIRIAN: Un pasaport sirian, emis pe numele Ahmad al-Mohammad, in varsta de 25 de ani, a fost gasit langa cadavrul unui al doilea atacator la Stade de France. Insa pasaportul este fals. Persoana care a folosit acest pasaport este suspectata ca s-a infiltrat in Europa cu ajutorul fluxului de migranti.

AL TREILEA ATACATOR DE LA STADE DE FRANCE: Inca neidentificat. Si el ar fi venit in Europa cu fluxul de migranti.

Presupusul atacator aflat in viata dupa atacurile de pe 13 noiembrie:

SALAH ABDESLAM: un francez in varsta de 26 de ani, fratele lui Brahim Abdeslam, care a locuit in Molenbeek. El a fost suspectat la un moment dat ca i s-a alaturat fratelui sau in vizarea unor restaurante si baruri, in timpul atacurilor, insa rolul exact pe care l-a jucat in aceste masacre urmeaza sa fie stabilit. Anchetatorii stiu ca el s-a aflat la Paris si cred ca cel putin le-a oferit o sustinere logistica atacatorilor. El a fost arestat in Belgia pe 18 martie.

Suspecti ucisi pe 18 noiembrie, intr-o operatiune a fortelor speciale la Saint-Denis:

ABDELHAMID ABAAOUD: un belgian in varsta de 28 de ani, de origine marocana, suspectat ca a planificat si a participat la atacurile de pe 13 noiembrie. Abaaoud a fost in Siria in 2014 si a fost folosit in propaganda gruparii extremiste Statul Islamic. El a crescut in Molenbeek.

HASNA AITBOULAHCEN: o franceza in varsta de 26 de ani, de origine marocana, vara lui Abaaoud.

CHAKIB AKROUH: un barbat cu dubla cetatenie belgiana si marocana, in varsta de 25 de ani, care a comis un atac sinucigas in timpul operatiunilor fortelor speciale. El este suspectat ca a participat la atacurile de pe 13 noiembrie. Un fost rezident in Molenbeek, el a parasit Belgia in 2013 si s-a alaturat ulterior Statului Islamic in Siria. A fost condamnat - in contumacie - la inchisoare in Belgia.

Suspectul ucis pe 15 martie intr-un raid al politiei in cartierul Forest din Bruxelles:

MOHAMED BELKAID: un algerian in varsta de 35 de ani care locuia ilegal in Belgia era abia cunoscut politiei. Insa anchetatorii cred ca el folosea, de asemenea, identitatea falsa Samir Bouzid, unul dintre cei doi barbati cautati de politia belgiana pentru ca au calatorit impreuna cu Salah Abdeslam in Ungaria in septembrie. Cei doi barbati au folosit carti de idetitate belgiene false, a doua pe numele de Soufiane Kayal. Alte activitati legate de atacurile de la Paris au fost efectuate in numele lui Bouzid si Kayal.

Suspectul aflat in continuare in libertate:

MOHAMED ABRINI: Belgia a emis un mandat international de arestare pe numele acestui barbat in varsta de 31 de ani, filmat pe 11 noiembrie in timp ce conducea un automobil marca Renault Clio ce a fost folosit mai tarziu in atacurile de la Paris. In aceasta inregistrare video, Abrini este surprins impreuna cu Salah Abdeslam la o benzinarie in nordul Frantei. Abrini ar avea dubla cetatenie, belgiana si marocana.

Arestari ale unor complici:

Peste 12 persoane au fost arestate in baza unor acuzatii de terorism - in Franta, Belgia, Turcia si Maroc - in legatura cu atacurile de la Paris. Dar niciuna nu ar fi jucat un rol direct in atacuri. Cele mai multe dintre ele sunt suspectate ca au oferit o sustinere logistica atacatorilor de la Paris sau ca ar fi avut legaturi cu atacatorii din capitala franceza.