Fostul premier moldovean Ion Sturza, care a fost desemnat la inceputul anului pentru a obtine voturile deputatilor la functia de prim-ministru, considera ca Moldova nu va avea un acord cu FMI. Potrivit acestuia, toate crizele politicie au avut loc in momentele cheie, cand se putea de ajuns la un acord cu FMI, scrieAgora.md.

Ion SturzaFoto: Hotnews

"Moldova nu va avea acord cu FMI. Nu se doreste. Toate crizele au avut loc atunci cand se putea de ajuns la un acord cu FMI. FMI sunt axati pe mai multe lucruri tehnice, care daca le executi ar duce la distrugerea sistemului. Acordul va fi intotdeauna sabotat", a comentat Ion Sturza.

Publicatia citata aminteste ca un acord cu FMI urma sa fie negociat si semnat in vara anului trecut, insa cu cateva zile inainte, prim-ministrul Chiril Gaburici si-a dat demisia.

Dupa investirea lui Strelet, cu ocazia unei alte vizite a FMI in Moldova, tot cu cateva zile inainte si-a anuntat demisia Guvernatorul Bancii Nationale, Dorin Dragutanu. Cererea acestuia a fost insa aprobata abia saptamana trecuta.

Potrivit ultimelor declaratii ale Ministrului Economiei, Octavian Calmic, ar putea sa aiba un asa numit "acord prealabil la nivel de experti" (staff-level agreement) cu FMI, lucru care ar putea permite deblocarea fondurilor UE.