Tibetanii in exil din intreaga lume votau duminica pentru a alege un nou premier, un guvern in exil cu sediul la Dharamsala, in nordul Indiei, si un nou Parlament, relateaza DPA, citata de Mediafax.

TibetaniFoto: Flickr

Guvernul tibetan in exil, care nu este recunoscut de nicio tara, exercita o puternica influenta in randul celor aproximativ 85.000 de tibetani care traiesc in intreaga lume, dar concentrati in principal in India, Nepal si Bhutan.

Cozi s-au format la noua sectii de votare in Dharamsala, a declarat telefonic pentru DPA Tenzin Norbu, un oficial electoral de rang inalt.

Tibetanii din Statele Unite, Europa, Rusia, Africa de Sud, Japonia si Australia voteaza, de asemenea, pentru a-si alege un premier si pe cei 45 de membri ai Parlamentului, a precizat Norbu.

Actualul sef al Guvernului tibetan, Lobsang Sangay, in varsta de 47 de ani, care a studiat la Harvard, candideaza impotriva lui Penpa Tsering, presedintele Parlamentului tibetan in exil din 2006.

Rezultatele scrutinelor urmeaza sa fie anuntate pe 27 aprilie.

Dalai Lama, care s-a retras in 2011 din functia de lider politic al tibetanilor in exil, nu are drept de vot, a precizat Norbu.

Sangay a preluat responsabilitatile politice, dupa ce a obtinut o victorie in primele alegeri, organizate in 2011.

Dalai Lama si zeci de mii de tibetani traiesc in exil dupa ce liderul spiritual a fost nevoit sa fuga in India, in 1959, in urma esecului unei revolte fata de dominatia chineza.