Grecia urmeaza sa treaca la punerea in aplicare a Acordului incheiat de Turcia si UE, si anume sa trimita inapoi in Turcia nou-sositii pe insule, sa se ocupe de cei blocati pe teritoriul sau si sa faca totul respectand dreptul de azil - o adevarata munca de Hercule, comenteaza AFP, preluata de Mediafax.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Potrivit Comisiei Europene (CE), aproximativ 4.000 de specialisti urmeaza sa fie mobilizati in cadrul acestei operatiuni.

Grecia - depasita, cu o administratie vlaguita dupa sase ani de austeritate - a obtinut de la partenerii sai europeni promisiunea unui sprijin imediat, constand in aproximativ 2.300 de experti, a anuntat premierul Alexis Tsipras, care a prezentat rezultatele summitului de la Bruxelles.

"Patru sute vor fi experti in azil, 400 interpreti si traducatori, iar 1.500 specialisti in probleme de securitate", a precizat el.

Acordul incheiat vineri la Bruxelles prevede trimiterea inapoi in Turcia a migrantilor care sosesc pe insulele grecesti, incepand de la miezul noptii de sambata spre duminica, a declarat pentru AFP o sursa guvernamentala greaca.

In practica, primele trimiteri inapoi in Turcia vor "incepe pe 4 aprilie", a anuntat cancelarul german Angela Merkel, cea care a inspirat acest acord.

Este vorba despre o amanare, in contextul in care mai multe capitale europene, contactate de AFP, subliniau sambata ca erau pe cale sa finalizeze modul in care vor contribui.

In schimb, refugiatii si migrantii incep sa se precipite. Aproximativ 1.500 de sosiri au fost inregistrate in Grecia in ultimele 24 de ore - mai mult decat dublu fata de cele inregistrate cu o zi inainte si aproape triplu fata de zilele precedente.

Pentru a contracara criticile dure ale aparatorilor refugiatilor, UE a promis sa respecte dreptul international: fiecare solicitant de azil care soseste in Grecia incepand de duminica are dreptul la o examinare individualizata si sa faca apel impotriva unei eventuale decizii de expulzare in Turcia.

"Ne asteapta o munca de Hercule", a recunoscut presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, in contextul in care cele mai multe persoane care ajung in Grecia - sirieni si irakieni - sunt eligibile sa primeasca azil.

In schimbul fiecarui sirian trimis inapoi in Turcia, europenii s-au angajat sa "reinstaleze" in UE alt sirian, din Turcia, un dispozitiv plafonat la 72.000 de locuri.

O logistica "cruciala"

Tsipras - a carui pozitie s-a fragilizat deja dupa ce a acceptat noi masuri de austeritate - a subliniat, de asemenea, ca tara sa "nu va face nicio concesie" in ceea ce priveste respectarea reglementarilor in domeniul umanitar.

Organizatia de tineret din cadrul partidului sau, Syriza (stanga radicala), a indemnat la manifestatii, prevazute pentru sambata dupa-amiaza, impotriva acordului, in cadrul unei zile de mobilizare la nivel international.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a catalogat vineri drept "crucial" modul in care va fi aplicat acordul, subliniind ca "refugiatii au nevoie de protectie, nu de respingere".

Statele Unite - care au catalogat Acordul UE-Turcia ca "neimportant" - au insistat asupra respectarii dreptului international. John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, a "salutat faptul ca acordul mentioneaza ca toti refugiatii au dreptul la o protectie".

Atena, la fel ca UE, spera ca inainte de orice acordul sa-i descurejeze pe cei care vor sa traverseze Marea Egee si ca Turcia sa-i impiedice in mod eficient. In acest cadru, Tsipras a amintit ca NATO, care a desfasurat de la sfarsitul lui februarie o Forta navala in Marea Egee, urmeaza sa joace un rol de "filtru".

Imediat si cu scopul de a ajuta insulele asupra carora se va concentra din nou presiunea -, autoritatile elene au reluat sambata transferurile catre continent, blocate de peste o saptamana, dupa inchiderea rutei migratiei prin Balcani.

Pe Insula Lesbos - prima etapa din Europa a acestui exod - refugiati si migranti se imbarcau pe feribotul Eleftheros Venizelos, cu o capacitate de 2,500 de locuri. Destinatia: Kavala, in nord, unde urmeaza sa fie plasati in centre.

Grecia este necesar sa asigure, de asemenea, preluarea exilatilor de pe teritoriul sau, blocati de inchierea frontierelor europene si care urmeaza ori sa fie expulzati ca migranti "economici", ori sa fie repartizati in restul UE prin planul de repartizare.

Sambata, autoritatile inregistrau 47.500 de persoane - dintre care 10.500 comasate la Idomeni, la frontiera cu Macedonia.

Sa ramana cu scopul de a incerca sa treaca mai departe sau sa se resemneze si sa fie reinstalate fara sa poata alege tara gazda - aceasta era, sambata, dilema persoanelor din tabara improvizata la Idomeni, pe care ministrul grec de Interne a catalogat-o drept un "Dachau al epocii moderne".

Mohammed, in varsta de 30 de ani, care a venit de la Damasc, se pregatea sa ia autobuzul pentru a se inscrie, la Atena, in programul european.

Insa Yasmine vrea sa mai astepte. "Nu pot sa ne interzica sa ne ducem la sotii nostri care au reusit sa ajunga in Germania in aceasta vara", declara pentru AFP aceasta locuitoare a orasului Alep, insotita de cei doi copii ai cuplului si de cele doua surori ale sale.