Autoritatile judiciare franceze emit un nou mandat de arestare european pe numele lui Salah Abdeslam, a anuntat sambata Ministerul francez al Justitiei, potrivit agentiei DPA, citate de Mediafax.

Salah AbdeslamFoto: politia franceza

Acest nou mandat "vizeaza sa-l completeze pe cel emis in noiembrie 2015, dupa atacurile de la Paris, pentru a acoperi toate acuzatiile impotriva sa", afirma ministrul Jean-Jacques Urvoas, citat intr-un comunicat.

Emiterea acestui nou mandat de arestare inlocuieste procedura de extradare intre state membre ale Uniunii Europene, se arata in comunicat.

Salah Abdeslam, cetatean belgian de origine marocana, este acuzat ca a inchiriat vehiculul cu care teroristii s-au deplasat la Sala de concerte Bataclan din Paris, unde au omorat aproximativ 89 de persoane.

Suspectat de apartenenta la reteaua terorista Stat Islamic, Salah Abdeslam, in varsta de 26 de ani, era cel mai cautat infractor din Europa, figurand primul pe lista celor mai periculosi indivizi dati in urmarire de Europol.

Complicii lui Abdeslam ar putea sa incerce sa fuga din Europa, avertizeaza Interoplul

Interpolul a anuntat sambata ca a avertizat statele membre sa fie extrem de vigilente la controalele la frontiere, deoarece arestarea lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie in atacurile de la Paris, i-ar putea incuraja pe complicii sai sa fuga din Europa, mai relateaza Mediafax, citand Reuters.

"In pofida faptului ca este prea devreme pentru a specula cu privire la directia pe care o va lua ancheta, orice persoana care are o legatura cu Abdeslam va fi ingrijorata de faptul ca locul in care se afla ar putea fi dezvaluit si ar putea incerca sa fuga cu scopul de a incerca sa evite sa fie detectata", a declarat Jurgen Stock, secretarul general al Interpolului, citat intr-un comunicat.

"Acum este vital ca tarile sa continue sa coopereze si sa efectueze controale aprofundate in functie de informatiile pe care le au la dispozitie, pentru a evita ca suspectii sa se strecoare", a adaugat el.

Pentru a face acest lucru, Interpol invita membrii sai sa utilizeze baza de date privind documentele furate si pierdute SLTD (Stolen and Lost Travel Documents) care contine informatii asupra a 250.000 de pasapoarte irakiene si siriene pierdute sau furate, scrie Agerpres.

SLTD a fost creata de Interpol in 2002 dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, pentru a facilita arestarea "teroristilor sau a criminalilor care calatoresc cu acte de identitate false".