Parisul si Berlinul sunt pregatite sa trimita pana la 600 de politisti si experti in chestiuni de azil in Grecia, au dat asigurari ministrii de Interne ai celor doua tari intr-o scrisoare comuna, in conditiile in care Atena se va afla in prima linie pentru a reintoarce migrantii, in virtutea acordului UE-Turcia incheiat vineri, scrie AFP.

"Pentru a pune accentul pe urgenta deosebita" cu care se confrunta Grecia dupa acordul incheiat vineri intre cele 28 de state membre si Ankara, "Germania si Franta sunt dispuse sa trimita experti pe insulele grecesti de la Marea Egee", de indata ce Atena isi va exprima necesitatile, au aratat ministrul francez Bernard Cazeneuve si omologul sau german Thomas de Maiziere, potrivit acestei scrisori consultate de AFP.

Atat Germania cat si Franta sunt pregatite sa furnizeze fiecare suplimentar "pana la 200" de ofiteri de politie pentru agentia de supraveghere a frontierelor Frontex, si "pana la 100" de angajati pentru agentia europeana de azil EASO, potrivit acestei scrisori, care confirma o informatie difuzata in editia de duminica a cotidianului german Frankfuter Allgemeine Zeitung.

"In ceea ce priveste returnarea (migrantilor), Franta si Germania sunt de asemenea pregatite sa furnizeze o asistenta tehnica Greciei, pentru a asista autoritatile elene in vederea intaririi procedurilor de returnare", au adaugat cei doi ministri de Interne in aceasta scrisoare adresata Comisiei Europene.

Cele 28 de state membre UE au incheiat vineri un acord crucial cu Ankara, in urma caruia toti migrantii care ajung pe insulele grecesti incepand de duminica vor fi retrimisi in Turcia.

La randul sau, guvernul grec a anuntat sambata ca va prezenta in cursul serii "planul sau de aplicare" Comisiei Europene si a cerut "sprijinul acesteia si al statelor membre pentru punerea in aplicare imediata" a acordului.

"Speram ca mai multe state membre vor urma exemplul nostru", intrucat "doar lucrand impreuna vom reusi sa gestionam aceasta situatie de criza fara precedent in Grecia", au adaugat ministrii Cazeneuve si de Maiziere.

Comisia Europeana a estimat ca aproximativ 4.000 de agenti vor trebui mobilizati pentru aceasta operatiune, dintre care 1.000 "personal de securitate si militar" si circa 1.500 de politisti greci si europeni, pentru un buget estimat la 280 de milioane de euro in urmatoarele sase luni.