Salah Abdeslam, suspectul numarul 1 in atentatele teroriste din noiembrie de la Paris, coopereaza cu politia, dar va refuza extradarea in Franta, a declarat sambata avocatul sau, potrivit Reuters.

Salah AbdeslamFoto: Captura YouTube

"Coopereaza cu justitia belgiana", a declarat Sven Mary reporterilor, la Bruxelles. "Franta cere extradarea sa. Va pot spune ca vom refuza extradarea in Franta", a mai afirmat avocatul.

"Vom vedea mai intai daca mandatul de arestare european este legal si apoi vom vedea", a sustinut Sven Mary.

"Nu inseamna ca daca refuza nu va putea fi predat", a explicat pentru AFP avocata franceza Florence Rouas-Elbazis, "dar acest lucru poate genera o intarziere suplimentara".

Pentru a decide predarea sa catre justitia franceza, magistratii belgieni nu trebuie sa examineze fondul dosarului, ci doar sa hotarasca cu privire la respectarea procedurii, precizeaza AFP.

Salah Abdeslam, arestat vineri in cartierul bruxellez Molenbeek, dupa patru luni in care a fost cautat de autoritati, este "tintuit la pat" pentru ca a fost "impuscat in picior", a precizat avocatul Sven Mary, unul dintre numele mari ale Baroului din Bruxelles, ales vineri de familia lui Abdeslam pentru a-l apara si care si-a intalnit clientul timp de "10 minute" sambata.

Intrebat de multimea de ziaristi daca clientul sau a confirmat ca a fost prezent la Paris pe 13 noiembrie, ziua atentatelor soldate cu 130 de morti si sute de raniti, Sven Mary a raspuns: "El se afla acolo".

UPDATE: Salah Abdeslam, inculpat pentru "crime teroriste si participare la activitatile unui grup terorist" (Parchetul belgian)

Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, a fost inculpat pentru "crime teroriste si participare la activitatile unui grup terorist" in cadrul anchetei privind atacurile din 13 noiembrie 2015, a anuntat sambata Parchetul federal belgian, citat de AFP.

Un complice, "asa-numitul Monir Ahmed Alaaj alias Amine Choukri", arestat in acelasi timp vineri la Bruxelles, a fost inculpat pentru aceleasi capete de acuzare si a fost de asemenea plasat in detentie, a precizat Parchetul intr-un comunicat.

Amid Aberkan, proprietarul locuintei in care cei doi fugari au fost arestati, a fost inculpat pentru "participare la activitatile unui grup terorist si adapostire de criminali" si plasat in detentie.

O alta membra a familiei Aberkan, Djemila M., a fost inculpata pentru "participare la activitatile unui grup terorist si adapostire de criminali", dar "nu a fost privata de libertate", a detaliat Parchetul. In cele din urma, o alta femeie, Sihane A., "a fost pusa in libertate fara a fi inculpata".

- Intarzierea extradarii cu cel putin doua luni

Acest refuz de a fi extradat catre Franta urmeaza sa intarzie cu cel putin doua luni prezentarea sa in fata justitiei franceze, scrie Mediafax citand postul BFMTV.

Dupa interogatoriile de sambata, Salah Abdeslam urmeaza sa fie plasat in arest preventiv intr-o inchisoare de inalta securitate, la Bruges, intr-un centru penitenciar in care exista un dispozitiv de izolare a unor detinuti "de mare risc" precum Mehdi Nemmouche, presupusul autor al unui atac la muzeul evreiesc de la Bruxelles.

Salah Abdeslam era cautat de patru luni pentru implicarea sa in sangeroasele atacuri din 13 noiembrie de la Paris si Saint-Denis, soldate cu 130 de morti si sute de raniti.

Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat vineri speranta ca Belgia sa-l extradeze "cat mai rapid posibil" catre Franta.

Aceasta vointa este impartasita de autoritatile belgiene. "Este normal ca Salah sa fie extradat si ca justitia franceza sa se ocupe de acest caz", declara Jan Jambon, ministrul belgian de Interne.

- Rol-cheie in atacuri

Salah Abdeslam este suspectat ca a jucat cel putin un rol-cheie de logistician in aceste atacuri, revendicate de catre gruparea jihadista Statul Islamic (SI).

Cu patru zile inainte de atacuri, el a inchiriat masini si mai multe locuinte in regiunea pariziana, pentru comando.

Dupa ce i-a transportat in seara masacrelor pe kamikaze la Stade de France, el a abandonat o centura de explozivi in sudul capitalei franceze, a chemat in ajutor doi prieteni din capitala belgiana si a reusit sa treaca de trei baraje de politie pe drumul inapoi catre Bruxelles.

Complicele retinut odata cu el este cunoscut sub numele de Amine Choukri si Monir Ahmed Alaaj. El a fost controlat, in compania lui Salah Abdeslam, la Ulm, in Germania, pe 3 octombrie 2015. El a fost amprentat in timpul acestui control, iar amprentele i-au fost gasite intr-o casa folosita de catre grupul terorist la Auvelais, in regiunea Namur, care a servit pentru pregatire atacurilor de la Paris.