Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) a difuzat sambata o noua inregistrare video cu jurnalistul britanic John Cantlie, pe care il tine ostatic de trei ani, despre care sustine ca ar fi filmata la Mosul, bastionul sau din nordul Irakului, scrie Agerpres.

Inregistrare cu ostaticul John Cantlie difuzata de ISISFoto: Captura YouTube

In aceasta inregistrare video de propaganda difuzata pe site-urile jihadiste, John Cantlie vorbeste in fata camerei ca un ziarist de televiziune.

Imbracat cu o vesta si pantaloni negri, el afirma ca se afla la Mosul, al doilea oras ca marime din Irak si fief al gruparii SI dupa ofensiva sa fulgeratoare din Irak din iunie 2014.

Jurnalistul se afla in inregistrare in fata unor bucati de metal laminat imprastiate la sol, afirmand ca este vorba despre resturile unui chiosc care distribuie brosuri ale Stat Islamic si care a fost distrus intr-un raid aerian al coalitiei internationale conduse de SUA.

Vorbind in engleza si cu subtitrare in araba, ca si in precedentele inregistrari realizate in acelasi stil, Cantlie critica loviturile aeriene lansate de coalitie in Irak din septembrie 2014 impotriva SI.

Data exacta a filmarii inregistrarii este necunoscuta.

SI s-a folosit in mai multe randuri de jurnalist pentru a prezenta o serie de "documentare" menite sa arate viata in regiunile pe care le controleaza. Ultimul material de acest gen data de la la inceputul lui 2015.

John Cantlie a fost capturat in Siria in noiembrie 2012, intr-un moment in care acoperea conflictul impreuna cu ziaristul american James Foley, primul ostatic executat de jihadisti.

ONG-ul Reporteri fara Frontiere a condamnat SI pentru utilizarea "lasa" a unui ostatic pentru a alimenta propaganda jihadista.