Amnesty International (AI) ii acuza pe liderii europeni de "limbaj dublu" in legatura cu acordul privind trimiterea migrantilor inapoi in Turcia, relateaza Mediafax citand BBC News.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Acordul cu Turcia nu reuseste sa ascunda "hotararea (UE) de a intoarce spatele crizei refugiatilor", denunta organizatia nonguvernamentala cu activitate in domeniul drepturilor omului.

Potrivit acestui plan, migrantii care vor sosi in Grecia urmeaza sa fie trimisi inapoi in Turcia, in cazul in care le este respinsa cererea de azil.

In schimb, Turcia primeste ajutoare si unele concesii politice.

Promisiunile UE de a respecta dreptul international si european "apar in mod suspicios ca o glazura de zahar in care este invelita pilula de cianura pe care protectia refugiatilor in Europa tocmai a fost obligata sa o inghita", a declarat John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa si Asia Centrala.

"Garantiile privind o respectare cu scrupulozitate a dreptului international sunt incompatibile cu o trimitere inapoi in Turcia a tuturor migrantilor care ajung pe insulele grecesti, incepand de duminica", a adaugat el.

Un puternic sentiment de scepticism planeaza asupra unei serii de probleme juridice si asupra faptului daca acordul UE-Turcia poate sau nu sa fie implementat, comenteaza BBC.

Ideea centrala a acordului - trimiterea inapoi in Turcia a tuturor migrantilor clandestini care ajung pe insulele grecesti - este cea mai controversata.

Insa liderii europeni insista ca totul va decurge in conformitate cu dreptul international.

Acordul "exclude orice expulzari colective", a dat asigurari presedintele UE Donald Tusk.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) va participa la program, insa de pe o pozitie inconfortabila fata de prevederile acordului.

Turcia "nu este o tara sigura pentru refugiati si migranti", a subliniat Dalhuisen, adaugand ca orice acord cu privire la o trimitere inapoi a migrantilor in baza unor suspiciuni este "viciat, ilegal si imoral".

Acest plan, adoptat vineri la Bruxelles, in cadrul unui summit, alimenteaza speranta ca va descuraja oamenii sa traverseze marea din Turcia in Grecia.

Potrivit acordului, statele membre UE vor reinstala migranti care traiesc deja in Turcia. Liderii UE au salutat acordul, insa cancelarul german Angela Merkel a avertizat in legatura cu viitoare provocari juridice.

Unele dintre promisiunile pe care europenii le-au facut Ankarei au fost revizuite, iar unele state membre UE si-au exprimat ingrijorarea fata de bilantul Turciei in domeniul drepturilor omului.

Insa premierul turc Ahmet Davutoglu a salutat o zi "istorica".

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a anuntat ca acordul dintre cele 28 de state membre UE si Turcia a fost adoptat in unanimitate.

Insa ONU a avertizat ca este necesara o consolidare a capacitatii Greciei de evaluare a solicitarilor de azil si a subliniat ca implementarea acordului este "cruciala".

O sursa europeana a declarat pentru BBC ca, potrivit acordului, pana la 72.000 de migranti sirieni care traiesc in Turcia urmeaza sa fie reinstalati in Uniunea Europeana. Acest mecanism ar urma sa fie abandonat in cazul in care numarul migrantilor trimisi inapoi in Turcia depaseste acest prag, a precizat aceasta sursa.

Peste un milion de migranti si refugiati au patruns in UE, incepand din ianuarie 2015, la bordul unor ambarcatiuni, din Turcia in Grecia. Peste 132.000 de persoane au sosit numai anul acesta. Zeci de mii de persoane sunt blocate, in prezent, in Grecia, dupa ce ruta pe care incearca sa ajunga in nodul Europei a fost "inchisa".

Ministrul grec de Interne Panagiotis Kouroublis a comparat conditiile din tabara de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, cu cele dintr-un lagar nazist.

- Principalele puncte ale acordului

Trimiteri inapoi: toti "migrantii clandestini" care traverseaza - incepand din 20 martie - din Turcia in Grecia vor fi trimisi inapoi. Fiecare caz in parte va fi evaluat de catre autoritatile grecesti.

Unul-la-unul: in schimbul ficarui migrant trimis inapoi in Turcia, un migrant sirian va fi reinstalat in UE. Prioritate vor avea cei care nu au incercat sa intre in mod ilegal in UE, iar numarul maxim este de 72.000 de persoane.

Liberalizarea vizelor: cetatenii turci urmeaza sa aiba acces, pana in iunie, in spatiul de libera circulatie Schengen. Acest lucru nu este valabil pentru tari care nu fac parte din Schengen, precum Marea Britanie.

Ajutor financiar: UE urmeaza sa accelereze alocarea ajutorului in valoare de trei miliarde de euro promis Ankarei si destinat migrantilor.

Aderarea Turciei la UE: ambele parti au convenit sa "redinamizeze", pana in iulie, procesul de aderare a Turciei la Uniune, in cadrul unor negocieri.