Consiliul de Securitate "a condamnat ferm" vineri ultimele tiruri de rachete nord-coreene, calificandu-le o "violare flagranta" a rezolutiilor ONU, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Intr-o scurta declaratie adoptata in unanimitate "inclusiv de China, un aliat al Phenianului" dupa o reuniune de urgenta ceruta de Washington, cele 15 tari membre considera aceste teste balistice din 10 martie si de vineri ca "inacceptabile".

Coreea de Nord "trebuie sa se abtina de la orice noua actiune ce violeaza rezolutiile" ONU si trebuie "sa respecte total obligatiile sale internationale", adauga Consiliul.

Cele 15 tari membre isi exprima "ingrijorarea profunda" si estimeaza ca aceste teste balistice "ameninta pacea si securitatea internationala".

Reamintind adoptarea la 2 martie de catre Consiliu a rezolutiei 2270 ce impune Phenianului sanctiuni fara precedent, ele se declara "hotarate sa asigure ca rezolutia este pe deplin pusa in aplicare".

Aceasta rezolutie a fost adoptata in unanimitate dupa negocieri lungi si dificile intre Washington si Beijing, care de obicei incearca sa protejeze regimul comunist la putere la Phenian.

Tensiunile militare in Peninsula Coreea continua sa se agraveze dupa testul nuclear din 6 ianuarie, urmat pe 7 februarie de un tir de racheta cu raza lunga de actiune, considerat pe scara larga ca un test mascat de racheta balistica efectuat de Coreea de Nord.