Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a calificat drept "istorica" ziua de vineri, cand a incheiat cu cei 28 de lideri ai statelor Uniunii Europene un acord menit sa opreasca fluxul de migranti ce pleaca din tara sa catre Europa, prin Grecia, acord in urma caruia Turcia va beneficia de relansarea procesului de aderare la UE si de liberalizarea vizelo, transmite Agerpres.

"Este o zi istorica, pentru ca am ajuns la un acord foarte important intre Turcia si UE (...) Am realizat ca Turcia si UE au acelasi destin, aceleasi provocari si acelasi viitor", a declarat Davutoglu la conferinta de presa ce a urmat summitului cu liderii europeni, potrivit AFP.

La precedentul summit, desfasurat pe 7 martie, el a conditionat readmisia migrantilor care pornesc de pe coastele Turciei si debarca in insulele grecesti de preluarea de catre UE direct din Turcia a unui numar de refugiati sirieni egal cu cel al migrantilor readmisi pe teritoriul turc. Davutoglu a mai cerut suplimentarea cu inca trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei, pe langa cele trei miliarde deja promise, accelerarea procesului de integrare europeana si liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci.

Aceste solicitari se regasesc si in acordul final. UE a acceptat ca pentru fiecare migrant returnat Turciei sa preia direct de pe teritoriul acesteia un migrant sirian, in limita unui plafon de 72.000 de persoane.

De asemenea, cetatenii turci vor putea sa calatoreasca fara vize in UE incepand de la sfarsitul lui iunie 2016, daca pana atunci guvenul turc va indeplini o lista ce cuprinde 72 de conditii.

Cat despre aderarea la UE, va fi deschis un nou capitol de negociere, iar in ceea ce priveste ajutorul financiar european, dupa epuizarea celor trei miliarde deja promise Turciei pentru refugiatii sirieni, UE va mobiliza inca trei miliarde.

Pe de alta, in timp ce liderii europeni si Ahmet Davutoglu definitivau acest acord, agentia Reuters a anuntat ca paza de coasta turca a interceptat vineri sute de migranti care incercau sa ajunga in insula greceasca Lesbos. Conform unui oficial local, in total circa 1.200 de migranti au fost opriti de autoritatile turce, pe coasta Marii Egee sau dupa ce au pornit cu diferite ambarcatiuni catre insula Lesbos.

In Turcia se afla in prezent circa 2,7 milioane de refugiati sirieni. Odata cu incheierea acordului de vineri, acum temerea principala este ca migrantii vor incerca sa abordeze rute alternative pentru a ajunge in vestul Europei.