Garantarea dreptului de azil trebuie sa fie o prioritate in punerea in aplicare a acordului dintre UE si Turcia privind migrantii care incearca sa intre in Europa, a pledat vineri Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Acordul incheiat vineri prevede trimiterea in Turcia a tuturor noilor migranti ce sosesc incepand de duminica in insulele grecesti, inclusiv solicitantii de azil ca sirienii care fug de razboi.

Intr-un comunicat, UNHCR declara ca solicitantii de azil din Grecia ar trebui sa aiba "dreptul de a face apel inainte de orice readmisie spre Turcia".

"Receptia si alte aranjamente trebuie sa fie pregatite in Turcia inainte ca cineva sa fie intors din Grecia. Persoanele care au nevoie de protectie internationala trebuie sa se poata bucura de azil, fara discriminare, in conformitate cu standardele internationale acceptate", afirma aceasta organizatie a Natiunilor Unite.

ONU a avertizat contra unui "risc de posibile expulzari colective si arbitrare", insa Comisia Europeana a asigurat ca mecanismul prevazut de acord se inscrie in normele dreptului international.

Persoanele care se intorc in Turcia trebuie sa beneficieze de un tratament "just" al cererii lor de azil, "intr-un termen rezonabil", a insistat vineri UNHCR.