Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a efectuat vineri o vizita in Crimeea, la exact doi ani de la anexarea fostei regiuni ucrainene, relateaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vladimir Putin a verificat stadiul lucrarilor la un pod care va face legatura intre Crimeea si Rusia continentala. "Construirea podului spre Rusia este o misiune istorica", a declarat Putin.

Presa a anuntat anterior ca Putin se va deplasa in insula Tuzla, in largul peninsulei, pentru a superviza constructia podului peste stramtoarea Kerci, destinat sa conecteze Crimeea de sudul Rusiei, ale carui costuri sunt estimate la aproximativ 2,9 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

De asemenea, in timpul vizitei sale, presedintele rus va participa la reuniuni consacrate dezvoltarii economice a peninsulei, afectata de o inflatie galopanta si inca foarte dependenta de Ucraina in privinta aprovizionarii cu apa si energie electrica.

Concerte si festivitati publice sunt preconizate pentru cea ce-a doua aniversare de la semnarea de catre Vladimir Putin a decretului privind alipirea Crimeii la Rusia la 18 martie 2014.

Aceasta anexare, considerata drept "ilegala" de catre Kiev si Occident, a fost justificata de Kremlin printr-un referendum controversat, la care 97% dintre locuitorii Crimeii au votat pentru alipirea la Rusia, sub ochiul vigilent al fortelor armatei ruse care preluasera controlul asupra peninsulei.

Ca reactie, UE si SUA au impus o serie de sanctiuni impotriva Moscovei, pe care Bruxellesul le-a reinnoit la inceputul lunii martie pana in 15 septembrie.

Washingtonul a cerut, din nou, miercuri, Moscovei sa "puna capat ocupatiei (peninsulei) si sa returneze Crimeea Ucrainei".