Vicecancelarul Sigmar Gabriel, totodata ministrul german al Economiei, a indemnat Uniunea Europeana (UE) sa actioneze astfel incat pana in vara sa ridice sanctiunile impuse Rusiei in legatura cu conflictul din estul Ucrainei, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty, citat de Mediafax.

Sigmar Gabriel (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

"Acesta trebuie sa fie obiectivul nostru comun", a declarat Gabriel, al carui Partid Social-Democrat (SPD) se afla la putere alaturi de Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

In opinia sa este necesar "sa vizam cu toata puterea un asemenea acord cu Federatia Rusa", a declarat el joi, la Berlin, la un forum germano-rus.

Occidentul a impus sanctiuni Rusiei dupa ce Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea in martie 2014 si din cauza sustinerii separatistilor pro-rusi care lupta impotriva fortelor guvernamentale ucrainene in regiunea Donbas, in estul Ucrainei.

Germania si Franta au subliniat in mai multe randuri ca o eventuala ridicare a sanctiunilor impuse Moscovei depinde de implementarea acordurilor de la Minsk, pe care cele doua puteri europene le-au mediat, dar care acum sunt blocate.

Uniunea Europeana a prelungit sanctiuni impuse unor rusi si companii ruse - constand in blocarea unor active si interdictii de calatorie in UE -, insa statele membre au pozitii divergente cu privire la o prelungire a unor sanctiuni ample - impuse Moscovei in sectoarele bancar, al apararii si energetic - dincolo de luna iulie.

- CE va propune in aprilie liberalizarea vizelor pentru ucraineni

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a anuntat ca Ucraina a intreprins reformele necesare pentru ca institutia pe care o conduce sa recomande UE, luna viitoare, o liberare a regimului vizelor pentru ca ucrainenii sa poata calatori in zona Schengen, de libera circulatie.

Presedintele ucrainean a declarat pentru RFE-RL joi, la Bruxelles, unde a efectuat o vizita, ca este o "veste foarte pozitiva".

"Am indeplinit totul", a declarat Poroshenko pentru postul radio. "Este o veste pozitiva. Este o mare realizare a Ucrainei si sunt absolut convins ca este o mare realizare pentru Uniunea Europeana, deoarce este vorba despre o situatie din care au de castigat ambele parti", a adaugat el.

"In ultimele zile si ore, Ucraina a intreprins reforme uriase", a declarat Juncker. "Acesti pasi ne vor permite noua, Comisiei, sa propunem in aprilie o liberalizare a vizelor", a adaugat el.

Orice propunere vizand o asemenea liberalizare a vizelor pentru ca ucrainenii sa poata calatori in zona Schengen este necesar sa fie aprobata de catre Parlamentul European (PE) si cele 28 de state membre ale Uniunii.

- Separatistii de la Donetsk au inceput sa emita pasapoarte

Pe de alta parte, separatistii pro-rusi care detin controlul asupra regiunii Donetsk, in estul Ucrainei, au inceput - de miercuri - sa emita pasapoarte.

Primul pasaport a fost emis pe numele lui Aleksandr Zaharcenko, liderul separatistilor din regiune.

"Acest document este o dovada a ceea ce suntem capabili sa facem, a ceea ce protejam si a ceea ce am realizat", a declarat el. "Am inceput sa emitem pasapoarte", a adaugat acesta.

Liderul separatist a subliniat ca oricine intentioneaza sa participe la alegerile locale - care nu au fost stabilite inca - este necesar sa detina acest document.

Documentele - pe coperta carora apare imaginea unui vultur cu doua capete - le permit detinatorilor sa intre in mod liber pe teritoriul Rusiei, a anuntat Zaharcenko.

Kievul subliniaza ca aceste alegeri locale este necesar sa fie organizate in baza legii ucrainene si sa fie monitorizate de catre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) - doua conditii pe care separatistii pro-rusi refuza sa le accepte.